CRISI DE L'EURO
Economia 27/04/2012

La UE aposta ara pel creixement econòmic

La UE ja no només pensa en l'austeritat. El president europeu va anunciar ahir que convocarà una cimera per debatre com reactivar l'economia. Mario Monti també va reclamar mesures per al creixement.

Laia Forès
2 min
El president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, va reconèixer ahir que calen mesures per impulsar el creixement.

BRUSSEL·LESEl canvi de discurs és cada vegada més evident. A Brussel·les ja no se sent parlar tant d'austeritat i cada vegada hi ha més dirigents que assumeixen que a Europa el que li cal són mesures per impulsar el creixement econòmic. Tant és així que el president del Consell de la Unió Europea (UE), Herman van Rompuy, està decidit a convocar una cimera de líders europeus en les pròximes setmanes, després de la segona volta de les eleccions de França, per debatre de quina manera la UE pot reactivar l'economia sense abandonar el camí de la disciplina fiscal. Encara no hi ha data per a la nova cita però seria abans de la cimera ordinària que està prevista per a l'última setmana del mes de juny.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Van Rompuy va reconèixer ahir que "Europa necessita un creixement econòmic estructurat", tot i que va subratllar que el més important, ara per ara, són les reformes que s'estan posant en marxa. El president del Consell no va avançar quin tipus de mesures es podrien impulsar, però, segons fonts del govern alemany citades per l'agència Reuters, els Vint-i-set podrien impulsar mesures per millorar la competitivitat que s'inclourien per escrit en el nou tractat de disciplina fiscal i pressupostària.

El primer ministre italià, el tecnòcrata Mario Monti, també va reconèixer ahir que les mesures d'austeritat, per si mateixes, no aportaran creixement a la UE i va demanar altres iniciatives per reactivar l'activitat econòmica. "Ara Europa necessita polítiques per augmentar el seu potencial de creixement i evitar polítiques que només donen la sensació de contribuir-hi", va subratllar Monti en una conferència econòmica que es va celebrar ahir a Brussel·les.

Rajoy no canvia de discurs

Tot i el gir d'alguns dirigents europeus, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, continua defensant l'austeritat com a única via per sortir de la crisi i tornar al creixement. "És el que cal fer si volem créixer i crear ocupació", va assegurar, aliè al canvi de discurs que es comença a imposar a la UE. A més a més, el cap de l'executiu espanyol va rebutjar que l'austeritat estigui imposada per la cancellera alemanya, Angela Merkel. "Tots els països que vam entrar a l'euro vam assumir uns compromisos, aquesta és la política de la UE, de l'euro, d'un projecte en el qual tots hi som perquè ho hem volgut", va afirmar. Després de l'aferrissada defensa de l'austeritat, el president va admetre que, tot i la necessitat de controlar el dèficit, també s'han d'adoptar "reformes econòmiques" que fomentin el creixement, segons informa des de Madrid Joan Faus.

De fet, les retallades que ha fet Espanya per reduir el dèficit, tal com li exigia Brussel·les, han portat l'Estat a la recessió. L'economia espanyola, però, encara no ha tocat fons, segons les previsions de la Fundació de Caixes d'Estalvi (Funcas). Els analistes de Funcas calculen que l'economia caurà en el segon trimestre d'aquest any un 0,8% respecte al primer trimestre, fet que suposaria un agreujament de la recessió que afecta Espanya.

stats