Economia 10/07/2012

Un 'banc dolent' com a penyora

Un dels serrells més importants per concretar del rescat financer espanyol és el banc dolent. El govern de Mariano Rajoy no el volia, però ara ja ha assumit que Brussel·les el considera indispensable.

Toni Garganté
1 min
Bankia ha estat l'última entitat nacionalitzada i la que aportarà més actius al banc dolent.

BARCELONA.Una de les condicions per tancar el rescat bancari espanyol passa per accelerar-lo a través d'un banc dolent . Falta per concretar com es farà la valoració d'actius.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Què és un 'banc dolent'?

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, prefereix anomenar-lo Companyia de Gestió d'Actius Immobiliaris. És una entitat que rep els actius tòxics dels bancs (sòl, promocions a mig fer i pisos acabats).

2. On s'ha constituït?

Suècia va patir l'esclat d'una bombolla immobiliària similar a l'espanyola als anys 90. Es van crear dos bancs públics. La crisi financera del 2008 va forçar la creació de bancs dolents a Alemanya i Irlanda. El cas d'Islàndia va ser diferent, sense cap organisme que agrupés actius.

3. Quins tipus n'hi pot haver?

L'Estat pot comprar tots els actius, creant una societat pública, que pot comptar amb una participació privada. També s'hi poden incorporar altres socis, tal com volia en un principi el ministre De Guindos.

4. Quins riscos morals hi ha?

En el cas suec no hi va haver al final cap càrrec per a l'estat. Fins i tot es van generar beneficis. Els accionistes dels bancs, això sí, reben importants devaluacions a la borsa.

5. Un banc o un per entitat?

Centra bona part del debat. Luis de Guindos ha plantejat un banc per a cada entitat, però des del Santander, el BBVA, CaixaBank i Banc Sabadell han respost que ja fa temps que gestionen els seus actius immobiliaris, en la majoria dels casos a través de filials especialitzades.

stats