REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 06/02/2014

Els compradors de la immobiliària de CatalunyaCaixa es fan enrere

Els dos fons americans no han volgut quedar-se amb els treballadors

i
Toni Garganté
2 min
CatalunyaCaixa, que presideix José Carlos Pla, s'havia venut la gestió dels pisos a dos fons dels Estats Units per 40 milions d'euros.

Barcelona.El president de CatalunyaCaixa, José Carlos Pla, ja ha comunicat a la consultora N+1 que pot reobrir el procés de recerca de comprador per a la plataforma immobiliària. L'agost passat l'entitat va ser de les primeres a acordar el traspàs de la gestió dels pisos que encara té al seu balanç i dels transferits al banc dolent. L'operació es va tancar amb els fons nord-americans Kennedy Wilson i Värde Partners, per un total de 40 milions d'euros. Però quedava el serrell de negociar: quants dels 190 treballadors de la plataforma havien de passar a la nova empresa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat financera i els compradors es van donar de termini fins a finals d'any per negociar les condicions definitives, tenint en compte que, a més, s'havia de negociar un expedient de regulació entremig. Però resulta que els dos fons nord-americans van acabar comprant al novembre la plataforma de pisos de Banc Popular, una operació de molta més envergadura. En principi, les societats compradores acceptaven quedar-se amb la gran majoria de la plantilla de la plataforma de CatalunyaCaixa però, al final, la compra al Popular ha provocat que en les últimes setmanes hagin negociat a la baixa, fins a dir que només absorbirien un terç dels 190 empleats, van explicar fonts del sector.

La nova situació ha forçat la direcció de CatalunyaCaixa a obrir un altre cop la recerca de comprador, que s'ha de trobar de manera accelerada. L'entitat catalana ha descartat convocar un nou concurs i els candidats seran els mateixos que hi van optar fa sis mesos, a més de "nous interessats", van afegir les mateixes fonts. Els que van presentar oferta l'estiu passat van ser els fons Apollo, Cerberus i Magic Real Estate. A hores d'ara, alguns dels candidats ja han aterrat al mercat espanyol amb acords amb altres bancs.

D'altra banda, el subgovernador del Banc d'Espanya, Fernando Restoy, va indicar ahir a la comissió d'Economia del Congrés que l'anàlisi per la venda de CatalunyaCaixa està pràcticament enllestida. Restoy no va descartar la venda de negocis no estratègics (crèdits fallits) de l'entitat abans de la subhasta, que vol evitar per "tots els mitjans" que fracassi per tercer cop.

Restoy va afirmar que encara no està en condicions de calcular la factura que costarà als espanyols el rescat bancari, perquè hi ha uns 7.000 milions que s'hauran d'afegir pel cost dels esquemes de protecció d'actius (EPA) d'algunes privatitzacions. En tot cas, va afirmar que les coses s'han fet bé, perquè liquidar NovaGalicia, per exemple, hauria costat 13.000 milions, mentre que les ajudes prestades han sigut de 8.981 milions. El subgovernador va assenyalar que més de 260.000 titulars de preferents de l'entitat gallega, CatalunyaCaixa i Bankia han recuperat 1.890 milions. Sobre Bankia, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va remarcar que aquest banc s'haurà de privatitzar en el millor moment, "per la reputació de l'economia espanyola".

Ausbanc concreta la querella contra Serra

Luis Pineda, president de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), va especificar ahir que l'ampliació que ha demanat de la querella contra Narcís Serra, Adolf Todó i 54 consellers més de CatalunyaCaixa s'ha basat en dues operacions immobiliàries suposadament irregulars dutes a terme per les filials Procam i Promociones Alcalà 120. Pineda va destacar que aquestes societats van refinançar crèdits a promocions que estaven gairebé en fallida. Ausbanc ha demanat noves diligències, però no ha rebut cap notificació del jutjat.

stats