SORTIDA DE LA CRISI
Economia 31/08/2013

El dèficit de l'Estat segueix descontrolat i ja està al 4,4%

La recaptació d'impostos s'estanca i el dèficit ja supera en sis dècimes l'objectiu anual

i
àlex Font Manté
2 min

Barcelona.El ministeri d'Hisenda encara no ha aconseguit que les dades de dèficit li donin la raó. L'equip de Cristóbal Montoro està convençut que els augments d'impostos acabaran incrementant la recaptació de l'Estat i reduint-ne el desequilibri pressupostari. Però a mesura que avancen els mesos està passant exactament el contrari: la recaptació per impostos està estancada i el dèficit segueix descontrolat, com mostren les dades publicades ahir pel ministeri.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al tancament de juliol l'Estat ja registrava un dèficit del 4,38%, gairebé sis dècimes per sobre de l'objectiu del 3,8% que s'ha autoimposat per tot l'any. De moment, de poc li està servint haver-se reservat per a si mateix el 60% de tot el dèficit autoritzat per Brussel·les per aquest any. Tot i que el govern espanyol nega que s'hagin de fer més ajustos en el que queda d'any, cada cop sembla més difícil que això s'acabi complint. A la fundació Fedea -vinculada al Banc d'Espanya i a grans empreses del sector financer- estan convençuts que serà impossible que l'administració central compleixi l'objectiu de dèficit si no retalla la paga de Nadal als funcionaris i deixa d'actualitzar les pensions en funció de la inflació. L'any passat, amb la supressió de la paga de Nadal, l'Estat va estalviar 5.200 milions d'euros, equivalents al 0,5% del PIB.

La clau de tot és que els ingressos no estan creixent i, per tant, l'única alternativa és seguir retallant despesa. "A l'Agència Tributària hi ha molta preocupació interna per les últimes xifres d'ingressos: una desviació [del dèficit] com aquesta és molt gran", assegura una font propera a Hisenda.

El ministeri assegurava que al juliol hi hauria un augment de la recaptació tributària i, tot i que ha sigut així, els ingressos en els primers set mesos de l'any són pràcticament idèntics als del mateix període de l'any passat. És a dir, tot i les recents pujades impositives, la recaptació no creix. En els últims mesos, per exemple, Hisenda ha suprimit nombroses deduccions per a l'impost de societats (el tercer més gran per ingressos) i ha augmentat els impostos mediambientals així com els del tabac i l'alcohol. Tot i així, al juliol l'Agència Tributària havia recaptat 96.214 milions d'euros, 26 milions menys que un any enrere.

"El que pugui passar amb el dèficit és del tot imprevisible", afirma Guillem López Casasnovas, conseller del Banc d'Espanya i catedràtic de la UPF. En la seva opinió, els nombrosos canvis en fiscalitat fan "gairebé impossible" predir com evolucionarà la recaptació dels pròxims mesos.

Catalunya, per sota

Mentrestant, segons les dades d'Hisenda, Catalunya va tancar el juny amb un dèficit del 0,72%, lluny encara de l'objectiu anual de l'1,58%. De totes maneres, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja va anunciar dijous que avui el dèficit de la Generalitat ja se situa "gairebé" en l'1,2% i que, per tant, només queda un marge de 0,38 punts per passar els quatre mesos que falten per acabar l'any.

stats