RECURSOS ENERGÈTICS
Economia 03/05/2012

Les diferències entre l'expropiació d'YPF i Red Eléctrica

Ignasi Pujol
3 min

La tèbia reacció inicial del govern espanyol a l'anunci d'expropiació de la filial boliviana de Red Eléctrica de España (REE) per part de l'executiu d'Evo Morales no va anar acompanyada ahir per cap gest contundent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si dimarts la Moncloa va manifestar que rebia amb sorpresa la decisió de La Paz, el govern liderat per Mariano Rajoy es va limitar a dir ahir que la nacionalització de Transportadora de Electricidad (TDE) -adquirida per REE el 2002- és un cas molt diferent del de l'expropiació de la petroliera YPF de mans de l'espanyola Repsol per part de la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner.

Però el govern espanyol no va argumentar aquesta distinció entre el cas YPF i el cas REE. El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, va remarcar des de Brussel·les que la decisió d'Evo Morales no té res a veure amb la de l'Argentina respecte a YPF. "No creiem que hi hagi en absolut una situació generalitzada. Són situacions independents", va assegurar. "Aquest tipus de decisions -va afegir- no agraden al govern espanyol", va ser la frase més dura del ministre d'Economia.

Però quines són les diferències entre els dos processos d'expropiació? D'entrada, el fet que el govern espanyol sigui propietari del 20% de les accions de REE -exmonopoli estatal- podria fer pensar que Rajoy se sent més interpel·lat a actuar. Però en realitat no és així. O no ho sembla. REE no és una empresa que gestioni recursos naturals, sinó que és el gestor tècnic de la xarxa elèctrica. La facturació de REE a Bolívia equival a l'1,5% de la xifra de negocis global del grup el 2011 (24,5 milions d'euros). En canvi, YPF representa el 60% de la producció de Repsol i uns beneficis d'explotació de 4.805 milions d'euros a l'any. A diferència de REE, la petroliera tenia a l'Argentina algun dels jaciments petroliers més importants de l'Amèrica Llatina.

Compensació

Una altra diferència substancial: Morales va mostrar des d'un primer moment una clara disposició a compensar les inversions realitzades per REE a Bolívia (66 milions d'euros, segons l'empresa). Espanya és el segon país inversor a Bolívia amb 112,9 milions d'euros, només superat pels Estats Units, segons l'Institut d'Estadística Bolivià. També és el segon inversor estranger a l'Argentina, seguit dels EUA.

El govern d’Evo Morales ha nacionalitzat TDE, filial de REE, per falta d’inversions

  • Sense jacimentsL’empresa Red Eléctrica de España (REE) va comprar la boliviana Transportadora de Electricidad (TDE) l’any 2002 per 91 milions de dòlars (69 milions d’euros). La seva activitat és transportar l’energia generada pels productors i lliurar-la als distribuïdors i consumidors i, per tant, no posseeix recursos naturals.
  • Un negoci limitat La facturació de TDE el 2011 va ser de 24,5 milions d’euros, xifra que equival a l’1,5% de la xifra de negoci total del grup (1.637 milions d’euros).
  • Predisposició del governDes d’un primer moment, Evo Morales, es va mostrar predisposat a reconèixer les inversions de REE al país.
  • Volum empresarialREE és una gran empresa, però no de la dimensió de Repsol. Segons el tancament de la borsa d’ahir, el valor de REE és quatre vegades inferior al de Repsol: 4.350 milions contra 16.787 milions d’euros.

L’Argentina també argumenta que Repsol no ha complert amb les inversions

  • Reserves estratègiquesRepsol va adquirir YPF el 1999 per 15.000 milions de dòlars (11.325 milions d’euros) en el procés de privatització del govern de Carlos Menem. YPF suposa actualment dues terceres parts de la producció de la petroliera espanyola. La filial té mil milions de barrils de petroli de reserves provades, la meitat de les reserves de tot el grup.
  • Una quarta part dels guanysYPF suposa una quarta part del benefici d’explotació de Repsol, és a dir, 1.231 milions d’euros l’any 2011.
  • Batalla legalL’expropiació d’accions d’YPF a Repsol que aprovarà avui el congrés argentí fa preveure un complicat conflicte jurídic de llarga durada amb un resultat de difícil pronòstic.
  • ‘Campió nacional’La petroliera Repsol és una empresa absolutament estratègica per als interessos espanyols arreu del món, és un dels anomenats campions nacionals.
stats