LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 10/08/2013

El 'banc dolent' accelera i es desfà de 245 milions en crèdits de Colonial

És la segona operació d'una immobiliària cotitzada que fa el Sareb

i
Toni Garganté
2 min
El president de Colonial, Juan José Brugera. L'immobiliària ha vist com el banc dolent ha venut alguns préstecs.

BarcelonaDesprés de tancar aquesta mateixa setmana la primera venda majorista d'habitatges al fons d'inversió nord-americà H.I.G. Capital per un total de 100 milions d'euros, el banc dolent s'ha desprès d'una cartera de préstecs de 245 milions de Colonial. El comprador també ha estat una societat d'inversió dels Estats Units, la firma Burlington Loan Management.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Sareb havia fixat un objectiu per a aquest any que passava per vendre 7.500 habitatges. Però fins al juliol l'entitat que presideix Belén Romana havia traspassat només 1.800 actius, per un valor de 137 milions, amb prou feines el 25% del total previst. També va aconseguir llogar 8.000 pisos amb unes rendes superiors als 25 milions. Per això, el Sareb ha optat per reactivar les vendes i els acords amb fons d'inversió internacionals, encara que sigui a costa de rebaixar preus. El pla estratègic del banc dolent se centra a desprendre's en cinc anys de 42.500 pisos, pràcticament la meitat de la seva cartera d'actius adquirida a les entitats financeres en mans del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

El memoràndum del rescat bancari que va fixar Brussel·les va concretar que el Sareb es quedaria amb tots els actius immobiliaris i els préstecs a promotors, però en cap cas per sota dels 100.000 euros i dels 250.000 euros, respectivament. Les hipoteques més petites van quedar en els balanços de les entitats financeres. El banc dolent es va crear el novembre passat i, després d'uns mesos d'indefinició, va optar per cedir als mateixos bancs a qui va comprar els actius la gestió de les carteres d'habitatges.

L'escassa activitat dels primers sis mesos va fer replantejar l'estratègia comercial del Sareb, que s'ha reactivat just ara, a l'agost, amb només dues operacions aquesta mateixa setmana. La col·locació de la cartera denominada Bullal fons H.I.G. Capital dimarts passat va suposar la primera venda al mercat majorista d'un paquet d'actius immobiliaris. En un sol acord, el banc dolent va aconseguir traspassar 939 habitatges, 750 places d'aparcament i un local comercial.

Immobiliàries cotitzades

La segona operació és la que es va tancar ahir amb Colonial, i forma part de la voluntat del Sareb de reduir la seva exposició en les immobiliàries cotitzades. En aquest sentit, destaca una operació similar feta al maig amb Metrovacesa, companyia de la qual es va desprendre de la seva participació al capital a través d'un préstec sindicat.

Aquestes dues operacions (Metrovacesa i Colonial) i l'adjudicació de la cartera Bullhan potenciat la presència del Sareb al mercat majorista. Paral·lelament a la venda de pisos a grans fons d'inversió, el banc dolent també ha preparat un pla per incrementar la seva activitat de traspàs d'actius en el mercat minorista, a través dels contractes externalitzats amb Bankia, Novagalicia i CatalunyaCaixa.

CatalunyaCaixa

Precisament, aquesta última entitat financera catalana també ha reduït la seva presència al mercat immobiliari aquesta setmana. Dimecres passat va arribar a un acord per vendre la gestió de la plataforma d'habitatges als grups de procedència nord-americana Kennedy Wilson i Värde Partners.

El preu de l'operació, que es preveu tancar a finals d'any, no s'ha fixat, pendent de l'ajust laboral a l'entitat financera catalana, però la valoració podria arribar als 40 milions. Aquesta venda afecta el contracte que CatalunyaCaixa manté amb el banc dolent , perquè els fons compradors gestionaran la venda dels actius que CatalunyaCaixa li va traspassar.

stats