Economia 21/09/2015

Les exportacions catalanes superen per primera vegada els 6.000 milions de facturació

Les vendes de Catalunya a l'estranger superen la suma de les del País Valencià i la Comunitat de Madrid

Júlia Manresa
3 min
Creix un 11% el tràfic de contenidors i de cotxes nous A Barcelona s'han manipulat 14,7 milions de tones de mercaderies en contenidors, uns volums que ja s'apropen  a nivells d'abans de la crisi, concretament, del 2006. La millora de les exportacions de la indústria de l'automòbil,  d'un 33%, també ha contribuït a un primer semestre més bo del normal.

BarcelonaEl sector exterior continua ampliant el rècord a Catalunya. Les darreres dades fetes públiques pel ministeri d'Economia i Ocupació manifesten que les exportacions van créixer un 7,4% el darrer mes de juliol fins arribar als 6.066,30 milions d'euros de facturació, una xifra que supera el llindar dels 6.000 milions per primera vegada des que comença el registre de dades l'any 2000.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'acumulat de gener a juliol, les exportacions catalanes van arribar als 37.986,1 milions d'euros, un 7,2% més que els mateixos set mesos de l'any 2014 i un 25,6% del total de l'Estat. Al mateix període de l'any anterior les exportacions catalanes suposaven un 25,2% de les de tot Espanya.

La tendència a l'augment de les vendes a l'exterior és generalitzada a tot l'Estat, on el dèficit comercial es redueix un 6,1% fins al juliol gràcies a un augment del 5,5% de les exportacions impulsades principalment pel sector de l'automòbil. Aquest sector, que creix des de fa més de vint mesos i que a Catalunya va créixer un 18,2% aquest mes respecte al mateix mes de l'any anterior, deu el seu bon progrés a les consecutives renovacions de les subvencions atorgades per l'Estat, l'anomenat pla Pive. Les vendes de cotxes catalanes suposen un 17% del total, però tot i l'expansió evident d'aquest sector, les exportacions catalanes s'impulsen principalment pel sector químic, que va créixer un 7,2% aquest juliol. Les vendes de productes químics des de Catalunya a l'exterior suposen un 26,4% de les seves exportacions.

Les exportacions catalanes valen més que la suma de les del País Valencià i Madrid

La segona comunitat que més exporta de l'Estat és el País Valencià, que creix amb força, ja que aquest juliol va vendre un 22,1% més que l'anterior, fins arribar als 2.726,4 milions de facturació a través del sector exterior, cosa que representa l'11,6% del total de l'Estat. En tercer lloc, hi ha la Comunitat de Madrid, que va veure com el sector dels béns d'equip augmentava un 17,4% al juliol respecte el mateix mes de l'any anterior. La comunitat de la capital de l'Estat va millorar un 1,1% les seves vendes a l'estranger i va exportar per valor de 2.632,1 milions d'euros, que equival a un 11,2% del total de les exportacions de l'Estat. Així doncs, el sector exterior català exporta més que aquestes dues comunitats plegades, de fet les superen en més de 1.000 milions.

Destinació de les exportacions espanyoles | Create infographics

També creixen les importacions, però es redueix la balança

Tot i que en conjunt, el dèficit comercial de l'Estat es redueix un 6,1% gràcies a aquest repunt del sector exportador. La falta de matèries primeres provoca que l'estat espanyol tingui una balança comercial deficitària de manera sistemàtica i, per això, com més s'exporta més matèries primeres es necessiten per a la producció. De la mateixa manera que Catalunya lidera les exportacions, també és la primera comunitat importadora de l'Estat, ja que aglutina gairebé el 28% de totes les compres a l'estranger. De fet, Catalunya va comprar a l'estranger per valor de 6.945,9 milions d'euros, un 5,1% més que el mateix període de l'any anterior i va registrar un dèficit comercial negatiu de 859,6 milions d'euros.

Dependència d'Europa

Per destins, la dependència dels països europeus s'accentua lleugerament. Si l'any passat un 69,5% de les vendes eren a Europa, aquest any ja freguen el 70%. Tot seguit hi ha Amèrica, amb una major importància de l'Amèrica Llatina seguida dels Estats Units i una tendència creixent de vendes cap a la Xina i els països de l'Orient Mitjà.

stats