HOSTALERIA
Economia 30/10/2014

El forat del grup HUSA és d’almenys 153,3 milions d’euros

Sis companyies de l’imperi Gaspart estan en concurs, però en podrien caure més

Xavier Grau
3 min

BarcelonaLes empreses en concurs de creditors del grup HUSA -el grup hoteler de Joan Gaspart- tenen un forat conjunt d’almenys 153,3 milions d’euros, segons l’informe inicial que els administradors concursals van presentar ahir en audiència pública al jutge del Mercantil número 3 de Barcelona, José María Fernández Seijo.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest informe inicial, el patrimoni net negatiu de les sis companyies analitzades és de 153,3 milions, tot i que si es compten els crèdits contingents, que són els que es poden produir en un futur o que estan en litigi, la xifra podria pujar fins a 202 milions d’euros. Una quantitat que encara podria augmentar més, ja que tant els administradors judicials com el mateix magistrat creuen que podria entrar en concurs de creditors alguna altra de les empreses del grup.

Ara les parts tenen deu dies per impugnar aquest informe inicial, i després es passarà a elaborar el definitiu, amb la idea que abans de Nadal estigui a punt i que per Setmana Santa es pugui acabar amb tot el procediment amb un conveni amb els creditors -més de 3.000- amb quitances que donin viabilitat o amb la liquidació. El jutge va agrair especialment la col·laboració de la família Gaspart durant tot el procediment, cosa que ha permès, segons va dir, que l’empresa hagi pogut seguir en funcionament. També va agrair la bona disposició dels treballadors, sobretot en la negociació de l’expedient de regulació d’ocupació que va entrar en vigor al juliol, i que afecta els 400 treballadors del grup, tot i que no tots han deixat ja l’empresa.

Les empreses en concurs a les quals fa referència l’informe són Hosteleria Unida SA, CCIB Catering SL, Banquetes Reunidos SLU, Hosteleria Unida Dos SAU i Hoteles Jardines de Albia SLU. Els principals creditors són l’Agència Tributària i la Seguretat Social, entre les administracions públiques, i Sabadell i CaixaBank, i també l’Institut Català de Finances (ICF), entre les entitats bancàries. Els crèdits públics suposen el 40,2% de la massa (89,2 milions), els financers el 26,4% (58,5 milions), els generals el 31,3% (69,3 milions) i els laborals el 2,1% (4,6 milions). En total, 221,8 milions en deutes que podrien arribar a 271 milions si es compten els contingents.

Valoració dels negocis

Hi ha una massa passiva molt important per uns actius totals de 68,5 milions sumant les sis companyies en concurs. Però no és l’únic problema. La valoració de les unitats productives que encara funcionen és fins i tot inferior. L’administració concursal n’ha demanat la taxació. Tot just supera els 48 milions d’euros.

I és que els negocis, al llarg del concurs, s’han anat aprimant. No només es va haver de vendre l’Hotel Palace (antic Ritz) de Barcelona, primer l’edifici i després tota l’explotació. Altres negocis pràcticament han desaparegut. És el cas de Banquetes Reunidos, que ja no té activitat, i CCIB Catering i la cadena Menta, pràcticament sense funcionar. A això s’hi ha de sumar la pèrdua d’hotels com el Center de la Corunya, el Chamartín de Madrid, el Doblemar de la Manga del Mar Menor, entre altres, d’HUSA, i el Jardines de Albia de Bilbao, de l’empresa del mateix nom. Però encara queden algunes activitats en funcionament. Destaquen l’Hotel Imperial Tarraco de Tarragona, que és l’actiu principal de la companyia Hoteles Unidos Dos, i l’Hotel President Park de Brussel·les, que, amb una mica més de vuit milions d’euros, és el que més va facturar l’any 2013.

L’informe dels administradors concursals intenta desfer el nus de crèdits i avals creuats entre companyies del grup i detalla els crèdits hipotecaris. Per exemple, sobre la masia de les Corts on hi ha la seu del grup, valorada en cinc milions, hi pesen tres hipoteques, per una mica més de quatre milions.

stats