Economia 03/06/2012

Els joves expliquen quasi tota la destrucció de feina

E.f.
1 min
Dos operaris a la plaça de Catalunya de Barcelona.

BARCELONAEls efectes de la crisi sobre els treballadors més joves han estat devastadors. Dels poc més de tres milions de llocs de treball destruïts al llarg dels últims quatre anys, 2,9 milions s'han concentrat en la franja de treballadors de 16 a 34 anys. En termes percentuals, la destrucció d'ocupació en aquestes edats duplica la del conjunt de treballadors i s'enfila al 36%, segons les dades d'un estudi de Manpower.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La situació es va agreujar durant l'últim semestre, que arriba fins al març del 2012. Els joves van perdre fins a 554.000 llocs de treball, més de dues terceres parts de l'ocupació destruïda en aquest període. És un fet insòlit que no s'havia donat amb tanta intensitat en crisis anteriors i esdevé "un gran perill", segons el doctor d'economia aplicada Josep Oliver.

La generació que hauria de ser el motor de la recuperació està, en canvi, expulsada del mercat laboral. El seu pes sobre el global de treballadors ha retrocedit deu punts, fins al 30%, des del 2007. Per evitar el risc d'una generació perduda, la formació esdevé un factor clau per recuperar aquests joves treballadors. La destrucció d'ocupació, com en altres franges d'edat, s'ha concentrat en els que tenen un nivell més baix d'estudis, molts d'ells expulsats del sector de la construcció.

stats