FINANCES

La morositat dels bancs marca un nou màxim històric

El percentatge de crèdits impagats se situa en el 13,6% i tant govern com regulador admeten que seguirà escalant

La morositat del sistema financer espanyol va escalar al desembre fins al 13,61%, segons les dades del Banc d’Espanya conegudes ahir. Això suposa un nou màxim respecte al mes anterior (13,08%) i sobre el nivell de finals del 2012, quan estava en el 10,44%. Són els nivells de morositat més alts des del 1962, quan va començar a haver-hi registres. Els bancs han volgut fer cau i net per tancar els balanços del 2013, de cara als exàmens que el Banc Central Europeu farà aquest any. Han preferit presentar uns balanços ja totalment sanejats davant l’Autoritat Bancària Europea i el BCE, cosa que ha suposat catalogar crèdits difícils de cobrar directament com a dubtosos.

Els tests que han de superar els bancs europeus busquen avaluar la solvència i la liquiditat, i presentar un compte de resultats més o menys sanejat serà molt important. Rafael Sambola, professor de l’escola de negocis Eada, va considerar que aquesta precaució dels bancs i els refinançaments que ja va manar el Banc d’Espanya en el mateix sentit -i que es van reflectir al setembre- han estat una de les raons de l’increment de la morositat del desembre passat. De fet, aquests increments dels crèdits impagats ha superat l’efecte positiu que va tenir per al sector financer el traspàs d’actius tòxics al banc dolent. En les dues ocasions en què es va fer aquest traspàs, la morositat va baixar. Però, a partir de l’abril passat, va tornar a repuntar, tot i que cada cop a un ritme inferior, fins al desembre, que proporcionalment va augmentar per sobre del que estava previst.

Desendeutament de les famílies

Les estadístiques del banc regulador mostren com la morositat de bancs, caixes, cooperatives i establiments de crèdit va suposar 197.045 milions d’euros (prop de 5.000 milions més que al novembre) l’any passat, sobre un saldo total de crèdits d’1,44 bilions. L’última xifra, en canvi, es va reduir (156.711 milions en l’últim any), seguint també la tònica dels últims mesos.

Aquesta reducció (al novembre els crèdits vius arribaven a 1,47 bilions i el desembre del 2012 a 1,6 bilions), fruit del progressiu desendeutament de les famílies i les empreses, també va contribuir a augmentar la proporció dels impagats sobre el total de préstecs.

Amb tot, Rafael Sambola va explicar que “malgrat aquesta caiguda dels crèdits en valor absolut els impagats pugen, i això segueix sent preocupant”. El que és pitjor és que aquest procés seguirà en els mesos vinents, segons el professor d’Eada. “L’augment de les empreses que van entrar en concurs de creditors l’any passat -explica- segur que contribuirà a engreixar la morositat, i, cosa que és més dura, els nivells d’atur es mantindran alts, amb el que això comporta: ciutadans que esgotaran les prestacions de l’atur i també incrementaran els crèdits impagats”.

En aquest sentit, Sambola va indicar que els bancs seguiran mantenint tancada l’aixeta del crèdit, “perquè si l’increment del PIB se situa en mínims no es crearan llocs de treball i les entitats financeres seguiran retenint la concessió de préstecs en conseqüència”. També cal tenir en compte la situació del sector immobiliari, que es mantindrà en morositats altes.

En tot cas, aquestes previsions contrasten amb les de les recents presentacions de resultats dels responsables dels principals bancs espanyols i catalans, que van coincidir a argumentar que el crèdit a empreses augmentaria aquest any, igual que els préstecs al consum.

Consum a les llars

Com a mínim, la taxa de morositat dels establiments de crèdit -els que faciliten finançament per la compra d’automòbils, mobles i televisors- sí que es va reduir al desembre fins al 10,4%, tornant als nivells del juliol del 2013. El nivell de morositat de les EFC va tancar el 2012 en el 9,27%. “En tot cas, es tracta d’una xifra molt petita, en comparació amb la resta del volum de dubtosos”, va replicar Sambola. Efectivament, els crèdits impagats de les EFC es va situar en els 3.830 milions l’últim mes de l’any passat (3.927 milions al novembre). Aquest nivell de dubtosos es va donar sobre un total de 36.789 milions de saldo concedit.

Descomptant aquesta cartera d’EFC, el conjunt de bancs, caixes i cooperatives de crèdit (el Banc d’Espanya no desagrega aquests tres tipus d’entitats) van comptabilitzar una morositat superior a la del sistema, de l’ordre del 13,76% al tancament del 2013. Aquest últim percentatge va ser superior al 13,18% del novembre i al 10,58% del desembre de l’exercici anterior.

La Sareb podria cedir pisos per a lloguer barat

La Sareb, l’anomenat banc dolent, estudia cedir a les comunitats autònomes 2.000 habitatges que els han transferit els bancs perquè es puguin destinar a lloguers a preus assequibles per a persones amb dificultats per accedir a un habitatge. La proposta, del PP, neix com a resposta a una moció del PSOE que es debatrà al Congrés avui i que insta a posar part del parc de pisos de la Sareb a disposició de les comunitats autònomes per destinar-los a lloguer social, per a persones amb ingressos baixos o que s’hagin vist afectades per un desnonament.