ENCARIMENT DE PREUS
Economia 02/09/2012

El nou IVA indigna els consumidors

Els consumidors mostren el seu rebuig a la pujada de l'IVA aprovada pel govern espanyol el primer dia d'aplicació de la norma. Els experts creuen que enfonsarà el consum.

D.s.u.
2 min
LLIBRES SUPERREDUÏTS
 Una llibreria de Barcelona anunciava ahir amb un cartell ben visible que l'IVA dels llibres (4%) no varia.

BARCELONAAhir va ser un dissabte inusual als comerços, restaurants i locals d'oci catalans. Entre els temes de conversa dels clients n'hi havia un de destacat, la pujada de l'IVA que va anunciar el govern espanyol al juliol. Ahir va entrar en vigor, amb el rebuig frontal dels consumidors i les patronals dels comerciants i els empresaris de l'oci, un dels sectors més afectats per la mesura, que, consideren, enfonsarà el consum.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'IVA va monopolitzar les converses malgrat que la majoria dels comerços encara no han actualitzat els preus, perquè venen estocs comprats amb l'impost antic i poden assumir la pujada. Faran un increment gradual, per no "espantar" el consum, diu el professor d'economia d'Esade Pedro Aznar. Els que sí que ho han fet, però, són els serveis, com els restaurants i els cinemes. "Quan ens ha arribat el compte ens hem fixat si ja l'havien inclòs", admet Ariana Proubasta, que ahir va dinar en un restaurant de Barcelona amb la seva parella. "Ens ha sortit més d'un euro més car", afegeix.

Diversos experts coincideixen a assenyalar que amb la pujada el govern espanyol serà capaç d'assolir els ingressos que es va marcar com a fita: 2.300 milions el 2012, 10.134 milions el 2013 i 9.670 milions el 2014, però alerten que això serà a força de fer davallar el consum, que ja està molt debilitat. "Seguirà deprimit el tercer trimestre i s'enfonsarà el quart, perquè l'impacte de la pujada serà molt recessiu", segons declaracions de l'economista en cap d'Intermoney, José Carlos Díez, a l'agència Efe. Díez assegura que, tot i així, la recaptació per a l'Estat pujarà.

Sense anar al cine

Els clients també creuen que aniran menys al cinema. "Si ja hi ha poca gent que va al cine, ara destruiran la indústria -opina Carlos Chavero-. Jo, personalment, hi hauré d'anar molt menys, perquè puja tot, i aquesta és una despesa més prescindible". Precisament el cinema és un dels sectors més afectats. Ha passat d'estar gravat amb un 8%, a un 21%, i això podria deixar sense feina 4.500 persones a l'Estat i fer tancar un 20% de les empreses, segons la patronal Adetca.

L'altre sector més afectat és el del material escolar, que passa d'estar gravat amb el tipus superreduït (el 4%) també al 21%. "Entre tot el que necessiten per a l'escola, inclòs l'uniforme, em gasto al voltant de 1.000 euros", exclama Fabio Peña, a punt d'entrar a una llibreria de Barcelona per comprar els últims llibres per a la seva filla. Ell va avançar les compres del material escolar a l'agost, però admet que, entre totes les pujades, haurà de "comprar molt menys" d'aquelles coses en què pugui retallar.

stats