MUNDIAL 2022
Esports 13/11/2014

Amnistia Internacional ataca el Mundial de Qatar

i
Toni Padilla
2 min

BarcelonaL’emirat de Qatar segueix explotant els treballadors a les obres de les instal·lacions del Mundial de futbol del 2022, segons un informe d’Amnistia Internacional (AI). El govern de Qatar, després de moltes denúncies per les condicions de molts treballadors, va anunciar millores en aquest aspecte, però l’informe assegura que no s’han produït canvis des que fa sis mesos es van anunciar reformes.

Qatar, amb un fons econòmic molt potent gràcies als recursos naturals, només té 300.000 habitants, motiu pel qual necessita treballadors estrangers per tirar endavant les obres planificades de cara al Mundial. El 94% dels treballadors de les obres són estrangers, especialment d’estats asiàtics com el Vietnam, l’Índia i el Nepal. “Es paga fora de temps el salari, es treballa en condicions indignes i s’han produït casos d’abusos físics i sexuals -diu Sherif Elsayed-Ali, cap de la secció de refugiats d’Amnistia Internacional-. Cal actuar ràpid per evitar que aquest Mundial s’hagi construït sobre una base d’explotació -afegeix-. S’acaba el temps. Fa quatre anys Qatar va ser escollit com a seu, i es va situar al centre de l’atenció mundial. Però la seva resposta als casos d’abusos de condicions de treball han sigut paraules, promeses” .

Amnistia Internacional investigarà també el cas dels treballadors de Corea del Nord. Uns tres mil obrers nord-coreans estarien treballant en condicions d’esclavitud en les obres de Qatar sense rebre un sou, segons The Guardian. Els nord-coreans treballen a les obres al nou barri de Ciutat Lusail, un barri on podran viure 200.000 persones amb dos camps de golf, un museu i l’estadi que serà seu de la final, amb capacitat per a 86.000 espectadors. Corea del Nord rep diners a canvi de donar mà d’obra, i Qatar pot utilitzar treballadors d’un estat on poca gent denunciaria la situació per la falta de llibertat de premsa. Segons diverses fonts, aquests treballadors reben entre el 10% i el 15% del salari que els correspondria. Uns 120 treballadors han mort a les obres relacionades amb el Mundial.

Informe de la FIFA

El Mundial de Qatar també s’investiga per un possible cas de compra de vots durant el procés d’elecció de la seu. De fet, la FIFA publicarà aquest matí part de la investigació del comitè d’ètica sobre aquest cas, que ha investigat durant més d’un any.

stats