Esports 11/06/2011

"El Barça té diners, però sense la seva filosofia no aniria enlloc"

Eminent José Humberto 'Bebeto' Stival (54 anys) és professor d'educació física. Ha entrenat universitats dels EUA, el Brasil i Pequín. Ara coordina el futbol base del Santos

I.ll.
2 min
Bebeto Stival coordina el futbol base del Santos, club d'on surten grans jugadors.

El Santos no és només conegut per ser el club on va jugar Pelé, sinó també per formar contínuament jugadors excel·lents. Podria definir el model de formació del club?

Som el club brasiler que amb més intensitat conduïm jugadors del futbol base al professional. Fem clínics arreu del Brasil i inculquem un joc alegre, de velocitat, de toc ràpid. Als entrenaments utilitzem molt els espais reduïts, perquè fins i tot els defensors adquireixin tècnica amb la pilota als peus.

Com el Barça. També al Santos tots els equips formatius utilitzen el mateix sistema tàctic que el primer equip?

No, això és fantàstic. Però al Brasil tenim un problema molt seriós. Després de tres derrotes seguides fan fora un entrenador. És la cultura sud-americana. Això implica que els jugadors s'han d'adaptar de seguida a diferents sistemes i per això al nostre futbol base deixem llibertat a cada tècnic per fer servir la tàctica que consideri. Això sí: dels 300 nois que tenim cada any, un 20% arriben a clubs top com el Santos, el Barça, el Madrid o el Manchester United.

L'escola Barça pot ser una referència al Brasil?

M'encanta veure com juga el Barça. La seva mentalitat ajuda molt l'esport. Té diners per poder disposar dels millors jugadors, però sense una filosofia ben direccionada com la seva estic segur que no aniria enlloc.

Faria bé el Barça de pagar per Neymar? Creu que als 19 anys està preparat per fer el salt al futbol europeu?

I tant. Hi podria jugar tranquil·lament. Té totes les condicions tècniques per fer-ho. És un jugador diferent, molt semblant a Messi. Agressiu en el dríbling i sense por a jugar. Està preparat psicològicament per jugar a Europa, però té contracte amb el Santos.

Quina és la clau per dirigir joves des del planter fins a clubs punters d'Europa?

A part del treball tècnic, tàctic i físic és una exigència nostra que els nens es preparin psicològicament per al futbol europeu. Tenim un departament d'assistència social que fa diàriament de nexe entre club i famílies. Estem a sobre dels seus estudis i els orientem sobre què significa viure a l'estranger i com estalviar diners.

stats