El Barça no pensa rendir-se

Albert Solé
4 min
SÓN UNA PINYA
 Sobre una gespa en molt males condicions el Barça va tornar a exhibir el seu millor futbol per batre el Racing amb dos gols
 De Messi.

ENVIAT ESPECIAL A SANTANDERUna jornada més i segueix tot igual. Les victòries del Barça i del Madrid, encara que els blancs patissin a Sevilla, fan que els 10 punts continuïn sent una muntanya difícil d'escalar per als blaugranes, que, malgrat tot, no desistiran de seguir intentant-ho fins que les matemàtiques ho diguin. L'única cosa que sí que ha canviat són les sensacions del Barça amb la sisena victòria seguida en totes les competicions des de la desfeta de Pamplona: ahir va oferir una imatge de seguretat absoluta que feia temps que no es veia en un partit de Lliga lluny del Camp Nou.

Les baixes en defensa que tenia Guardiola, sumades al fet que el Racing va sortir al camp amb un sol davanter, van fer que el tècnic del Barça tornés a optar per sortir d'entrada amb tres defenses: Alves, Mascherano i Puyol (3-4-3). De fet, el Racing els va exigir tan poc que si haguessin jugat només amb dos homes al darrere ni s'hauria notat. A la primera part els cantàbrics no van xutar a porteria ni una sola vegada, no van trepitjar l'àrea en cap moment i ni tan sols van forçar cap córner. Mal debut i mala carta de presentació d'Álvaro Cervera a la banqueta racinguista, encara que davant es trobés la millor versió del Barça fora de casa aquest any.

Pedro va ser el primer a buscar la porteria de Mario: després d'un retall de luxe al vèrtex esquerre de l'àrea per crear-se un espai, va ajustar el xut al segon pal, tot i que va sortir fora per poc. Pedro cada dia està més fi i s'apropa al Pedro excels de les últimes temporades, però li falta confiança de cara al gol, que encara no ha trobat. Però si hi ha un jugador que està a un nivell de joc superlatiu és Andrés Iniesta. Tot el que fa té un sentit, cada moviment porta intenció i cada toc de pilota genera perill. I si Iniesta té a prop Messi, Cesc o Xavi per associar-s'hi, només en poden sortir coses bones. Una paret amb el d'Arenys gairebé acaba en gol poc abans que Messi posés a prova el porter local, Mario -que va fer un molt bon partit-, en una falta directa.

Possessió absoluta

A mesura que passaven els minuts el Barça anava augmentant el temps de possessió de la pilota i la sensació de control total del joc. El Racing es va anar empetitint perquè el nivell de pressió defensiva del Barça creixia quan perdia la pilota. Abans del primer gol de Messi, Iniesta va regalar una delicatessen de les seves als aficionats del Sardinero en enviar una pilota al travesser quan buscava l'escaire a peu parat des de dins de l'àrea. Si arriba a entrar, tot l'estadi cantàbric s'hauria posat dret per aplaudir el manxec. L'1-0 va arribar en una acció de les que desesperen els aficionats quan no surten bé, que són de les que agraden als jugadors blaugranes: entrar a l'àrea pel centre de la defensa a base de parets encara que hi hagi vuit jugadors rivals. Doncs Xavi i Cesc van trobar aquest espai i el d'Arenys va posar la pilota al punt de penal, on va aparèixer el de sempre, Leo Messi, per estirar la cama i fer el 0-1 (minut 28).

A la segona part Álvaro Cervera va provar de canviar alguna cosa posant Stuani en punta, però ahir el Barça estava a un nivell molt superior al de les últimes sortides i no va permetre que el Racing aixequés el cap. El rondo gegant de la primera meitat va continuar a la represa i a base de possessió de pilota el Barça va sotmetre el rival. Deu minuts més tard va arribar la sentència. Una passada vertical estratosfèrica de Xavi cap a Cuenca va deixar el reusenc sol dins de l'àrea, però va ser un pèl lent i va haver de fer dos retalls abans de xutar al pal. Després del rebuig la jugada va continuar, i Cisma va clavar una empenta a Cesc dins de l'àrea. L'àrbitre, Del Cerro Grande, va xiular penal després de consultar-ho amb l'assistent de banda. El Racing va protestar bastant la decisió arbitral, però Messi no va perdonar des dels 11 metres i va deixar el partit vist per a sentència amb el 0-2 (minut 55).

Des d'aquest moment fins al final el Barça no va abaixar el nivell i va seguir competint com si el marcador no s'hagués mogut. Els blaugranes no es volen despenjar de la Lliga i, per tant, juguen els 90 minuts al màxim nivell. Un exemple d'aquesta actitud és Messi, que, com va demostrar dimecres contra el Bayer, mai en té prou i va seguir buscant el tercer gol sense descans. Va tenir un parell d'un contra un amb Mario, però el porter local va estar molt encertat i li va endevinar la intenció. Pedro va intentar aprofitar la segona part, amb el partit resolt, per treure's l'espina del gol, però no hi va haver manera. Quan faltaven cinc minuts per al final va tenir una ocasió claríssima quan es va plantar sol en carrera davant el porter, però va escollir l'opció més difícil, la vaselina, quan hauria pogut driblar. Mario li va veure la intenció i va evitar el gol amb certa facilitat.

La segona meitat no va tenir més història i el Barça va tornar cap a Barcelona amb tres punts més. Els 10 punts de distància respecte al Madrid es mantenen: tot i que als blancs cada cop els costa més guanyar fora de casa, no fallen. El Barça es va conjurar després de perdre a Pamplona que no deixaria escapar ni un punt més a la Lliga i que esperaria que el Madrid ensopegués. De moment no ho fa, però sembla més a prop que passi, mentre que el Barça guanya seguretat i solvència.