LA LLIGA
Esports 26/02/2012

El Calderón posa a prova la fiabilitat del Barça a la Lliga

Albert Solé
3 min

Si el Barça vol confirmar que no pensa abaixar els braços a la Lliga, malgrat els 10 punts de diferència amb el Reial Madrid, ho ha de demostrar aquest vespre (21.30 h) al Vicente Calderón. Tot i que la sagnia de punts que han quasi descavalcat els blaugranes de la lluita pel títol de Lliga han sigut els partits lluny del Camp Nou, l'escenari d'aquesta nit -possiblement seu de la final de Copa- no és d'aquells en què fa mandra jugar, i s'hi han vist grans nits de futbol entre el Barça i l'Atlètic de Madrid. La prova de foc per saber si l'equip de Guardiola ha canviat el xip amb els partits fora de casa serà d'aquí 15 dies al Nuevo Sardinero de Santander. Com deia ahir Guardiola, pensar a remuntar el Madrid ara mateix és una utopia, i el millor és que el Barça se centri a guanyar tots els seus partits de Lliga i després preguntar a Carles Naval -el delegat blaugrana- què ha fet el Madrid. La resta és el conte de la lletera.

Per seguir en la bona línia mostrada contra el València diumenge passat (5-1), el Barça podrà comptar amb tots els jugadors del primer equip disponibles, tret dels tres lesionats de llarga durada (Villa, Afellay i Fontàs), un fet que feia molt temps que no passava. Fins i tot Xavi, que té un tipus de lesió dolorosa que va i ve i depèn de les seves sensacions, ha aprofitat el descans que li ha donat Guardiola per recuperar-se i poder tornar a ajudar l'equip. D'aquesta manera, avui el tècnic de Santpedor podrà posar a l'onze titular el mig del camp de gala amb què ha guanyat la gran majoria dels 13 títols que acumula: Busquets, Xavi i Iniesta. La incògnita és saber si donarà descans a Cesc, a qui Guardiola va recriminar públicament les seves errades de cara a porteria, o jugarà amb un 3-4-3 per donar cabuda al d'Arenys en aquest mig del camp màgic aprofitant que Simeone juga sense extrems amb un 4-4-2 clàssic. Guardiola s'endú avui a Madrid 19 jugadors, els 18 del primer equip més Cristian Tello, que ha demostrat que pot ser un revulsiu fantàstic si el partit s'encalla.

Simeone, la clau

Avui el Barça es trobarà un Atlètic de Madrid que no tindrà res a veure amb el que va marxar escaldat del Camp Nou (5-0) el dia de la Mercè -24 de setembre-. L'equip matalasser va fer fora Gregorio Manzano al mes de desembre perquè era una ànima en pena i va entregar les regnes de la plantilla a un argentí que s'estima el club i que ha transmès a l'equip la força i l'energia que necessitava, Diego Pablo Simeone.

Amb l'exjugador matalasser a la banqueta, l'Atlètic de Madrid ha canviat de cap a peus. Amb la filosofia elemental de tancar-se bé al darrere, ser agressius en defensa -molt agressius- i sortir ràpid al contraatac, des de principis d'any l'Atlètic encara no ha perdut cap dels nou partits oficials que ha disputat entre Lliga i Europa League (5 victòries i 4 empats), i només ha encaixat dos gols. Guardiola assegurava ahir que aquest Atlètic de Madrid és la viva imatge del que era Simeone com a jugador. De fet, tot just va penjar les botes el 2006. L'entrenador argentí, però, ahir es treia mèrits en la responsabilitat del canvi notable del seu equip: "Tot el mèrit és dels jugadors, que han trobat la seva millor versió i s'han adaptat molt bé al que els hem demanat, i això fa que tot estigui passant naturalment. Crec que això és el més saludable de tot".

Un dels grans problemes que té Simeone per a aquesta nit és l'absència del migcampista brasiler Diego, lesionat. L'argentí ha basat en ell l'equip i la creació ofensiva, i sense Diego, Simeone confiarà en el jove Koke per dirigir la nau matalassera. Una altra possible baixa important al mig del camp podria ser la del turc Arda Turan, que divendres va patir una sobrecàrrega muscular i serà dubte fins a última hora.

Partits amb molts gols

Dir que un Atlètic de Madrid - Barça és una assegurança de gols i espectacle ja s'ha convertit en un tòpic, però és cert. La mitjana és de 3 gols per partit en els 74 enfrontaments anteriors, i els últims duels al Vicente Calderón han disparat aquesta mitjana: 0-6 la temporada 2006/07; 4-2 la 2007/08; 4-3 la 2008/09 en Lliga, i 1-3 en la Copa de la 2008/09. Per no citar els del Camp Nou, com el 5-0 de la primera volta, el 6-1 de la 2008/09 i el 5-2 de la 2009/10.

stats