BARÇA
Esports 21/06/2013

Cinc preguntes i cinc respostes per entendre el cas Messi

T.p. / L.d.r.
2 min

BarcelonaQuè implica que la jutge hagi imputat Messi?

Un cop presentada la querella, el tràmit habitual és que la jutge l'admeti a tràmit per poder començar a investigar i citar a declarar com a imputades −o, tècnicament, querellades− les persones a les quals s'acusa a la querella. Tant Leo Messi com el seu pare compareixeran davant la jutge i el fiscal amb el seu advocat i tindran dret a no declarar contra ells mateixos.

De què l'acusa la Fiscalia en la querella?

La Fiscalia l'acusa d'haver defraudat més de 4 milions d'euros per ocultar els ingressos derivats dels drets d'imatge gestionats per Messi durant tres anys −entre les temporades 2007 i 2009− i simular la cessió d'aquests drets a societats instrumentals de paradisos fiscals. El seu pare l'hauria ajudat a dissenyar el muntatge per eludir l'obligació tributària.

A quina quantitat pot ascendir la multa?

Messi i el seu pare es podrien acollir a la reforma del Codi Penal, que dóna dos mesos des del moment de la imputació per reconèixer els fets. En aquest cas, l'argentí hauria de pagar la xifra defraudada els anys 2007, 2008 i 2009, els interessos de demora i una sanció pactada amb el fiscal. En cas contrari, s'aplicaria una multa que pot arribar a sis vegades la quantitat defraudada.

Podria anar a la presó, l'argentí?

El Codi Penal preveu una pena d'entre un i cinc anys de presó pels delictes de frau fiscal. Messi, però, podria acollir-se a la reforma i, si admet els fets en menys de dos mesos, la pena podria quedar reduïda en un o dos graus −pocs mesos per a cadascun dels tres delictes−. Si la pena és inferior a dos anys, com que el jugador no té antecedents, no arribaria a entrar a la presó.

El dia de la citació hi ha Champions. Podrà jugar?

La jutge ha fixat el 17 de setembre perquè Messi i el seu pare declarin com a imputats al jutjat d'instrucció número 3 de Gavà. Si el jugador argentí o el seu pare al·leguen problemes d'agenda −també pot al·legar incompatibilitat d'horaris el seu advocat− i els justifiquen a la jutge, la data es pot modificar. La jutge fixaria aleshores un altre dia per a la declaració.

stats