Publicitat
Publicitat

EL GERMÀ PETIT

Codis i barres

Existeix al Regne Unit una marca de roba que ofereix dissenys inspirats en uniformes clàssics del rugbi a quinze amb un nom significatiu: Hoops Not Stripes, és a dir, barres horitzontals, no verticals. Mig segle després d’iniciar-se la pràctica reglamentada del rugby union, la majoria dels conjunts que combinaven dos colors segons els dibuixos de l’època ho feien horitzontalment. S’havia establert una tradició que van respectar la secció de rugbi del Barça i la ja desapareguda de l’Espanyol.

Amb tot, en les primeres fotografies angleses de practicants dels dos codis de football, al final de la dècada de 1870, tant els observants de les normes de Rugby com els que seguien les de Cambridge llueixen hoops. Aquestes imatges sembren el dubte sobre el generós ventall d’hipòtesis que volien justificar l’associació. La més estesa era que els equips de futbol haurien preferit les línies verticals per evocar l’alçada i atleticisme dels seus jugadors, en contrast amb la corpulència suggerida per les línies horitzontals dels ruggers. Seguint aquest argumentari, l’escapulari distintiu de les samarretes del rugbi a tretze voldria destacar el volum de les espatlles del portador, amb finalitat intimidatòria. Circula també una teoria heràldica prou esbiaixada, que recorda que s’identificava com a bastards els que lluïen ratlles no horitzontals (obliqües) a l’escut d’armes.

Dave Moor és un gal·lès que, després de quatre anys de feina i molts de recerca com a historiador aficionat, va parir Historical Football Kits, una colossal enciclopèdia digital sobre els uniformes futbolístics britànics. Moor, més empíric i menys literari, argumenta que, mentre les equipacions es produïen a petita escala, era més barat per al fabricant teixir jerseis llisos o amb franges horitzontals. Només amb la proliferació d’equips podien ser rendibles les firmes que fabriquessin, en sèrie, camises amb línies verticals, que eren més lleugeres però més difícils i cares de teixir. Moor afegeix que l’escapulari va ser, simplement, el primer element de disseny incorporat als kits en el segle XX. El Birmingham el va lluir de 1913 a 1926 i, segons recull Ramon Vergés al llibre sobre el centenari de l’Europa, va inspirar l’equip gracienc. Si el Granada vesteix franges horitzontals és perquè, el 1973, la directiva va creure que distingia millor el seu equip dels ratllats verticals en les retransmissions de televisió en blanc i negre. Creure que Nike pica l’ullet a la celebració al Camp Nou de la final del Top 14 és molt romàntic però, segurament, els hoops futbolístics blaugrana tenen un origen més prosaic.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT