LES CLAUS DE L'ÈXIT
Esports 20/01/2011

Dos anys de coherència i ordre sota el seny de Pochettino

Ara fa dos anys l'Espanyol s'encomanava a un inexpert Mauricio Pochettino per salvar un equip enfonsat en els llocs de descens. Amb les idees clares, el tècnic ha construït un projecte de futur que il·lusiona.

Natalia Arroyo
3 min
Dos anys de coherència i ordre sota el seny de Pochettino

BarcelonaMauricio Pochettino ja fa dos anys que és l'entrenador del primer equip de l'Espanyol. Ell reconeix que han sigut uns mesos tan intensos que, enlloc de dos anys, té la sensació que fa més temporades que comanda la nau blanc-i-blava.

En aquest temps el tècnic sembla haver trobat la fórmula per reconvertir una situació que inicialment era erràtica al club periquito per donar forma i força a un projecte jove i ambiciós que vol canviar l'objectiu inicial de salvar el descens per cotes més altes, com anar a Europa.

Salvació miraculosa

Es va fer càrrec de l'equip la temporada 2008/09, substituint Mané, quan l'Espanyol era penúltim, amb 16 punts. La dinàmica, tant de joc com de resultats, era molt negativa i es va tocar fons la jornada 30, quan un empat a zero amb el Numància va deixar la salvació a set punts. "Jo vaig estar amb ell a Sòria aquell dia i l'ambient era d'autèntic pessimisme", recorda Xabier Azkargorta, amic personal i professor del tècnic. "Tothom donava per fet que es guanyaria i només empatar va decebre molt els jugadors. Allà Poche va fer-se fort i va convèncer-los que salvar-se era possible". I tant, si ho va fer. Amb una remuntada espectacular de set victòries en els darrers vuit partits de Lliga, va acabar l'any en desena posició amb 47 punts.

Estrenar estadi a Cornellà-El Prat és un altre dels moments destacats de l'època Pochettino. Després de jugar dotze temporades a Montjuïc, es va obrir una nova etapa que l'entorn periquito va celebrar amb passió. I es va arribar a 34.000 socis, tota una fita per confirmar el creixement social de l'entitat.

"La tràgica mort de Jarque i la gestió de la situació amb Tamudo també han marcat molt la direcció del grup de Pochettino i li han fet guanyar confiança", reconeix Azkargorta. El basc va estar prop d'acompanyar l'argentí a la banqueta periquita. "Es va plantejar la possibilitat, però al final el club va optar per ell i un altre grup tècnic al seu voltant". I afegeix que no el sorprèn el resultat que està tenint l'entrenador blanc-i-blau. "Sempre ha sigut un estudiós del futbol i combina les dues coses més importants per triomfar: sent passió pel joc i el coneix en profunditat, com a futbolista i entrenador".

Carisma i esperit d'equip

Però per damunt de l'aspecte més estrictament futbolístic, l'entorn de Pochettino en destaca la seva personalitat, la seva capacitat per connectar amb la gent, amb els jugadors. "És important tenir carisma, però només amb carisma no es fa una bona temporada. Calen moltes més coses, i Pochettino les té", sentencia Azkargorta, rotund.

Un altre dels mèrits del tècnic -potser el més important-, és el bon ambient al vestidor que ha sigut capaç de crear i mantenir. Tots els jugadors estan implicats en el projecte, se senten partícips de l'èxit d'aquest Espanyol i saben que sols no són res i que junts ho són tot. Això és a causa, en gran part, de la joventut de la plantilla, àvida de triomfs i de reconeixement a l'elit. Valent, l'argentí ha donat la titularitat a gent del planter i els ha deixat madurar amb paciència. I ara se'n recullen els fruits.

Azkargorta, però, afegeix una altra reflexió que explica per què, en dos anys, Pochettino ha fet canviar la dinàmica de l'equip i l'ha situat cinquè. "És una qüestió d'ordre, d'equilibri en el joc i en les decisions de cada dia. Quan hi ha hagut cops forts, Pochettino ha mantingut el discurs i ha sigut coherent. Mai ha perdut la tranquil·litat. És aquest ordre, la clau del seu èxit. I això només es pot aconseguir si es té molt clar el que es vol fer. I ell sap què vol de cada jugador quan juga, i què vol d'ells en la convivència".

stats