LLIGA
Esports 17/09/2011

Guardiola arrufa el nas

Guardiola va mostrar el seu malestar per les crítiques que ha rebut l'equip pels dos empats en una tensa roda de premsa prèvia al Barça-Osasuna. Va defensar Busquets i el joc contra la Reial i el Milan.

Albert Solé
4 min
Una roda de premsa aspra Pep Guardiola acostuma a parlar quatre vegades a la setmana, abans i després de cada partit.

Barcelona.Ahir Pep Guardiola va protagonitzar una roda de premsa un pèl tensa en la vigília del duel de Lliga contra l'Osasuna. El famós entorn del Barça en certa manera ha començat a criticar l'equip arran dels dos empats consecutius a dos gols -el d'Anoeta i el de Champions contra el Milan de dimarts-, una anormalitat en el període exitós del tècnic de Santpedor a la banqueta. S'han criticat fets com ara la falta de tensió en alguns moments, un relaxament després de tants èxits, la defensa de circumstàncies, la falta d'efectius al darrere en la plantilla...

"Mentre jo sigui entrenador del Barça intentaré que l'equip jugui com a Sant Sebastià i com va jugar contra el Milan". Fidel a un dels seus mestres a les banquetes, Johan Cruyff, com més crítiques hi ha sobre un partit concret, ell més el defensa: "L'excel·lència en el joc contra el Milan va ser molt alta". Com defensa també jugadors com Sergio Busquets, que va sortir retratat a la foto del gol de Pato als 25 segons del partit. El tècnic hi va respondre amb un contundent: "Contra el Vila-real Busquets era un gran central. Ara sabem que és un inútil. Què hi hem de fer? Al Sergio li estic molt agraït per la seva generositat d'a daptar-se a una posició que no és la seva, i jo li demano unes coses concretes, no que persegueixi Pato". Segons el tècnic, el seu equip encara no ha donat els símptomes de debilitat que s'han apuntat des de l'entorn després dels dos empats: "És evident que l'equip pot empitjorar, com tot a la vida. Però del que he vist fins ara res em fa creure que jugarem pitjor. Quan ho vegi, intentaré corregir-ho, que és la meva tasca".

El moment més tens

Pep Guardiola va semblar molest i inquiet per les crítiques i se'l va veure un pèl irritat en alguns moments. Fins i tot va tenir una petita picabaralla dialèctica amb un periodista català que treballa per una ràdio de Madrid -Carles Escolan, de Radio Marca-. Guardiola va dir que ja sabia que allà li agafarien una frase seva treta de context per al titular de l'endemà, i quan el periodista va preguntar-li sobre el concepte "panxa plena", el tècnic el va tallar de cop i el reporter va replicar-li: "No avancis esdeveniments encara que sigui de Radio Marca". Va ser el moment més tens de la roda de premsa, en què Guardiola va voler recalcar que sempre ha respost i respon a totes les preguntes amb la mateixa educació, les faci qui les faci. Tot i això, quan van preguntar al tècnic pel seu estat d'ànim simplement va dir: "A vegades sóc més vehement que d'altres amb les meves respostes, però res més".

Les crítiques després de dos empats només s'entenen des de l'exigència que ha generat el Barça de Guardiola amb els títols i les victòries, cosa que el tècnic entén. "Jo no jutjo la vostra opinió", va recalcar diverses vegades. Però també va recordar: "Contra l'Osasuna l'any passat al Camp Nou vam jugar fatal però vam guanyar i llavors es va ser mil vegades menys crític que contra el Milan".

Promeses estèrils

Relacionat amb aquesta exigència, el de Santpedor va tornar a recordar el que diu sovint, que haver aconseguit tot el que han guanyat fins ara no els obliga a tornar a vèncer, al contrari, que és més difícil encara repetir-ho. Però aquest cop ho va fer de manera més contundent, més "vehement": "Probablement no guanyarem res aquest any", una frase que va cridar l'atenció i que després va matisar: "No prometo res, mai ho he fet. Per això no m'imputo cap dels dotze títols que hem guanyat fins ara. Només prometo treball. De fet, hi ha altres equips en la Lliga que estan més ben posicionats que nosaltres. Som candidats igual que els altres. Però esclar que lluitarem per guanyar aquests títols".

Què li passava, al Pep?

Ahir molts aficionats es preguntaven què tenia Guardiola. Quan una persona fa rodes de premsa cada tres dies i són quasi tan seguides i analitzades com els mateixos partits, cada canvi en el to del tècnic bagenc és notícia. Una de les explicacions està en les mateixes crítiques en si, perquè tot just estem a mitjans de setembre i moltes han recaigut sobre Busquets. Guardiola les troba injustes perquè el de Badia està jugant en una posició que no és la seva -exerceix de central i és un migcampista- per ajudar l'equip. Al tècnic, però, tampoc li ha agradat gaire com s'han interpretat les paraules que va dir en el discurs al Parlament de Catalunya després de recollir la Medalla d'Honor ni les bromes que s'han fet després respecte a llevar-se d'hora i pencar sense retrets ni excuses.

Tot plegat ha creat un estat d'ànim que ha propiciat una roda de premsa més tensa del que hauria de ser abans d'un partit contra l'Osasuna un 17 de setembre i ja amb dos títols a les vitrines. Conscient que havia llançat el missatge que volia per tensionar l'entorn blaugrana, però també que li estava quedant massa aspre, al final va reconduir la conversa amb els periodistes per acabar amb un somriure, com sempre.

stats