BARÇA
Esports 11/03/2012

Guardiola respon: "No m'assemblo a Mourinho"

L'entrenador del Barça assegura que només s'assembla a Mourinho perquè també és "competitiu". Diu que si l'equip ha guanyat és perquè ha estat "millor que els altres" i demana que Villar "faci un pas endavant".

Martí Molina
4 min
LA FORÇA DE LA PARAULA 
 Guardiola va tornar a fer servir els seus dots de comunicador per desmarcar-se de Mourinho i defensar els èxits esportius del Barça.

BARCELONAGuardiola va dir que ja en tenia prou. Que estava tip d'escoltar tantes insinuacions i interpretacions diverses sobre el joc del Barça, sobre els àrbitres, sobre el valor de les victòries i la legitimitat de quatre anys consecutius de títols. En definitiva, de "ser sospitosos" de tot el que han aconseguit, com va resumir ell mateix.

Ahir el tècnic va decidir que s'havia acabat això de parar la galta i que era el moment de passar a l'atac i posar els punts sobre les is. Més o menys com aquell dia al Santiago Bernabéu -abans de l'anada de les semifinals de Champions- en què va dir que José Mourinho era "el puto amo". Malgrat tot, en la conferència de premsa d'ahir l'ambient no estava tan escalfat. Però, d'alguna manera, l'ombra de l'entrenador portuguès del Reial Madrid va ser-hi present durant tota l'estona.

Mou havia encès la metxa divendres, quan va dir que hi havia "entrenadors que venien una altra imatge" però que, en el fons, eren iguals que ell. Un comentari enverinat que tothom va interpretar que anava dirigit cap al tècnic del Barça. Ahir va aconseguir el que volia, rebre la resposta del mateix Guardiola, que es va considerar "una mica al·ludit" per aquelles declaracions, tot i que va demanar al de Setúbal que "la pròxima vegada digui noms", en lloc d'amagar-se entre tantes insinuacions sense anomenar el destinatari.

Però el cas és que l'entrenador del Barça tenia ben clara la seva resposta. Sabia què volia dir, com i amb quina intenció. I al llarg de la mitja hora que va durar la roda de premsa no es va cansar de llançar petits dards per defensar-se, tant a ell mateix com als seus jugadors. I sobretot, defensar un model de joc i unes maneres de fer que ell s'ha encarregat d'instaurar des que, ara fa quatre temporades, va agafar el timó del primer equip.

No van ser necessaris ni crits ni insults. Pep Guardiola va esprémer al màxim la seva capacitat d'oratòria per enviar el seu missatge sense interferències: que la seva actitud no té absolutament res a veure amb la de Mourinho -a qui va definir com "un animal competitiu"-. I que l'única semblança entre tots dos entrenadors és "la voluntat de guanyar" tots els partits.

"Mai no he desitjat posar-me al nivell de Mourinho. I si ho he fet hauré de revisar el meu comportament -va dir Guardiola d'entrada-. En el fons tot són paraules, però hi ha mil rodes de premsa i imatges que ho ensenyen tot". Una resposta contundent del tècnic del Barça, que es va allargar amb altres frases complementàries, gens innocents, que va deixar anar durant la conferència de premsa en el moment just. "La meva intenció és que, quan surti a parlar, aquesta institució [el Barça] no quedi malament", va dir d'entrada. I després va afegir: "El primer objectiu és que la gent no senti vergonya de mi pel meu comportament". I va tancar aquest seguit de garrotades enviades a consciència dient: "Intento crear un ambient en què els futbolistes se sentin còmodes per jugar i guanyar".

"Hem estat els millors"

Els jugadors, els protagonistes del joc. Els responsables màxims de les victòries i les derrotes, i no pas els àrbitres. "Això és molt dolent per al futbol. No són conscients del mal que fan -va dir Guardiola en referència als que atribueixen els resultats als arbitratges-. Que creguin que no és mèrit de Messi o Cristiano Ronaldo. La gent paga per veure els jugadors, només faltaria!"

El tècnic de Santpedor va fer evident, una vegada més -potser amb més contundència-, que no li agrada que es desprestigiï el joc del Barça i que no es tinguin en compte els mèrits adquirits sobre el rectangle de joc quan s'han aconseguit victòries. "Hem tingut ajudes? Sí, com la resta. Però que la gent sàpiga que hem guanyat perquè hem estat millor que els altres. De la mateixa manera que si aquest any el Madrid és líder és perquè ho ha fet millor. I quan dic que no guanyarem la Lliga és perquè remuntar deu punts a aquest equip és molt difícil".

Guardiola va reconèixer que no espera "convèncer-los", referint-se als mitjans esportius de Madrid, però va posar com a exemple l'admiració que rep el Barça arreu del món. "Quan agafem el cotxe, anem direcció Girona i travessem la frontera, la gent s'asseu a mirar els partits per la pantalla i ens valora pel nostre joc. No veuen res més". I és que l'entrenador blaugrana va reivindicar una vegada més el sistema de joc que ha heretat del Dream Team: "De cada deu minuts, durant set tenim la possessió de la pilota. I aquest és l'exemple de més honestedat i estimació al joc que hi pot haver".

Que Villar faci un pas endavant

No va ser l'únic comentari en aquest sentit. Posats a dir les coses pel seu nom, Guardiola també va tenir paraules per als que insinuen que els arbitratges són favorables o desfavorables en funció de les relacions del club amb la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). "Si és així, el sistema arbitral té un gran problema". Guardiola considera que "tots els clubs tenen l'obligació de tenir bones relacions amb la federació".

"Nosaltres hem estat modèlics, tant dins com fora del camp. Crec que ens hem comportat molt millor, però no ha estat fàcil per als àrbitres, els han posat molta pressió", va observar el tècnic, que també va instar Ángel Maria Villar, el president de la RFEF, que "faci un pas endavant i es pronunciï" per tancar tota aquesta polèmica. "No pot ser que es cregui que es guanya o es perd en funció de si ets amic del senyor Villar", va concloure.

stats