LLIGA ENDESA
Esports 24/06/2012

Joan Creus: "I've never had more of 2 days off at Barça"

Estructura "Hem tingut un equip amb quatre jugadors de formació, i el que intentarem és construir una plantilla amb cinc" Tres extracomunitaris "Ho anirà marcant l'evolució de la confecció del grup"

àlex Gozalbo
4 min

Discret i encara tímid, però una mina construint equips. L'arquitecte del Barça Regal, que s'ha proclamat campió de la Lliga Endesa en tres de les últimes quatre temporades, és Joan Creus, secretari tècnic d'un equip blaugrana que aquest estiu s'ha de reinventar.

Joan, ¿ha estat la temporada més difícil des que ets al Barça?

Sí, perquè ens ha costat molt guanyar. Hem tingut moltes dificultats amb les lesions, sobretot en l'última fase de la competició. Vam disputar la sèrie pel títol amb tres jugadors tocats en una temporada que ha estat molt exigent, ja que hem arribat a totes les finals. L'exigència de partits ha sigut molt gran. El Reial Madrid va arribar més fresc perquè no va disputar la final four, i va poder preparar l'eliminatòria durant dos mesos i mig. Veient com arribàvem els dos equips, el desenllaç va ser èpic i té molt valor.

¿La teva valoració de la temporada hauria estat diferent si s'hagués perdut?

El nostre gran objectiu és que l'equip sigui competitiu en tot allò en què participa i que sempre estigui entre els millors, premissa que hem complert. Fins que vam arribar a la final el nivell era de notable alt, perquè teníem els títols de la Lliga Catalana i la Supercopa, i havíem perdut les dues finals importants: la Copa del Rei i l'Eurolliga. Això sí, hi ha una llei no escrita que diu que, quan estàs en un equip gran, almenys un dels tres títols grans ha de caure.

¿Et molesta que la gent digui que el Madrid tenia més bona plantilla?

El que té importància és l'equip en el seu conjunt, els jugadors i la feina. La plantilla del Madrid era extraordinària, i per això ens ha costat tant guanyar.

¿Sense entrar en xifres, la plantilla del Madrid era més cara?

No ho sé, no en tinc ni idea.

Quina va ser la clau perquè l'equip pogués refer-se?

És la suma de molts factors. La derrota al tercer partit va ser un cop molt dur. Vam passar dos dies molt difícils i tothom va fer la seva feina. Els tècnics van trobar solucions tàctiques i els jugadors es van mentalitzar. Tothom va respondre per donar un cop sobre la taula al quart partit. Vam treure caràcter i esperit de grup.

Una de les persones que en surt reforçada és Xavi Pascual. Quan serà el moment de parlar de la seva renovació?

Li queda un any de contracte. Normalment es deixa començar la temporada i es comença a parlar. No tinc cap dubte que serà així.

Ara toca reestructurar l'equip. ¿Et planteges tallar algun jugador amb contracte?

Teníem una opció de tall sobre dos jugadors: Kosta Perovic i Xavi Rabaseda. La del primer l'estem valorant ara i amb el segon hi comptem. Tot just he iniciat les converses amb Xavi Pascual per analitzar la situació. Haurem de combinar les respostes dels jugadors que acaben contracte amb les nostres intencions. Tot ho tenim agafat amb pinces.

¿El que et porta més maldecaps és fer un equip respectant el nombre obligatori de jugadors de formació?

Pot ser. Aquest any hem tingut un equip amb quatre jugadors de formació, i el que intentarem és construir una plantilla amb cinc per no estar obligats a fer canvis a la Lliga Endesa. Ens agradaria tenir una estructura més fixa. Com que tenim una Eurolliga molt exigent, amb més partits, tampoc és descartable tenir una plantilla més llarga, com fan els equips grecs, turcs o russos.

¿Existeix l'opció de tenir tres jugadors extracomunitaris?

Sí, però això ho anirà marcant l'evolució de la confecció de la plantilla. Ho estudiarem. L'avantatge és que a l'Eurolliga això no és cap problema. Ho veurem. El que ens agradaria és poder canviar la norma de la Lliga Endesa. I també en un altre aspecte: entenem que, quan comencen els play-off , no es puguin fitxar jugadors, però no té sentit que no puguis fer canvis amb els que ja tens a l'equip, com ens ha passat.

Per què costa tant veure brillar els bases del Barça Regal?

El base al bàsquet és com el porter al futbol, és una posició molt especial que requereix molta personalitat. Nosaltres el que fem és mirar els resultats de l'equip i no centrar el debat en posicions concretes. Nosaltres tenim el lloc de base ben cobert, tots dos han demostrat caràcter. El seu compromís ha estat molt gran, te'n posaré exemples. El Marcelinho [Huertas] ha tingut actuacions dolentes, però sempre ha respost al següent partit. I es pot dir el mateix del Víctor [Sada], que contra el Madrid va acabar mort. Ser el base del Barça no és fàcil i s'han de reunir moltes característiques.

¿Hem vist ja el millor Joan Carles Navarro?

No, jo crec que no. És un jugador especial que té màgia i creativitat. Podríem dir que el millor Navarro va ser el del final de Lliga de l'any passat o el de l'últim Europeu, però no ho sé, perquè té un component de geni que no perdrà mai. Quan es recuperi de la fasciïtis plantar direm que el millor Navarro encara està per arribar.

Ara enllaçarà la Lliga amb els Jocs Olímpics. Quan es recuperarà?

Ens agradaria que es recuperés d'aquesta lesió com més aviat millor, però a ell li fa molta il·lusió anar a uns Jocs Olímpics i això l'hi respectem.

¿Pel que fa als joves, com afectaria tenir plaça per al filial a l'Adecco Or?

Ho estem estudiant. Hi ha un grup de jugadors que han jugat dos anys a l'Adecco Plata i ara necessiten fer un salt. És una bona opció per als jugadors que ja tenim i per als que vindran.

¿Saps com es pensa abordar la reestructuració del sistema d'abonats?

És cert que l'assistència al Palau Blaugrana ha baixat i ens agradaria que vingués més gent. El club treballa per trobar solucions. La idea és premiar els aficionats més fidels i penalitzar els que no ho són.

Acabo. Tu quan fas vacances?

Queda malament que ho digui, però des que estic al Barça no he tingut mai més de dos dies de vacances. Aquest any faré el mateix, perquè sempre hi ha alguna gestió que requereix la teva atenció, però m'agrada el que faig, no has de patir.

stats