FUTBOL
Esports 06/07/2013

L'Espanyol juga amb les xifres per dibuixar un futur d'esperança

Vol equilibrar l'economia per no vendre jugadors per necessitat a partir del 2015

i
Natalia Arroyo
2 min

Barcelona"Reduir el deute no és una moda, és una necessitat. Ho hem de fer per poder invertir pensant en el camp de futbol i per poder tenir un futur sòlid. Aquesta és la nostra necessitat i hem de convertir-la en la nostra virtut". Aquesta afirmació la va fer ahir José Luis Morlanes, responsable de l'àrea econòmica de l'Espanyol, en una compareixença per fer balanç dels comptes d'aquest curs 2012/13 al club. La reestructuració del deute que ofega l'entitat va ser l'aspecte més celebrat pel consell, que, a més, va presentar el seu pla a cinc anys per fer de l'Espanyol un club "amb fons de maniobra i sense necessitat de vendre imperiosament els seus jugadors per quadrar els comptes". L'objectiu del club és trobar l'equilibri econòmic sense veure reduïda la competitivitat esportiva.

El dilema: deute o il·lusió

Acompanyat a la taula pel vicepresident i portaveu del consell Rafael Entrena, i escudat pel president Joan Collet i els consellers Albert Ginjaume i Jordi Puyaltó, el vicepresident econòmic no va poder amagar que és complicat trobar la fórmula de tapar el forat financer sense fer disminuir la il·lusió dels aficionats. De fet, en poques setmanes de mercat d'estiu, l'equip ja ha perdut figures claus per qualitat i simbolisme com Joan Verdú, Jordi Amat i Raúl Baena, i reconeix que escolta ofertes per Sergio García i Wakaso. Els tres fitxatges, de perfil baix, exemplifiquen el procés de racionalització de la despesa que s'ha marcat el consell d'ençà que va assumir el càrrec al desembre. "Haurem de fer un esforç molt gran aquesta temporada per guanyar fons de maniobra. Però això ens permetrà tenir un 2014/15 molt millor i arribar a l'objectiu de no haver de vendre jugadors per necessitat econòmica d'aquí dues temporades", va dir Morlanes.

En xifres, això implica recuperar uns alts nivells de benefici a partir del curs 2016/17, passant per una pròxima campanya fluixa pel que fa a ingressos per repuntar a partir del 2014/15. Morlanes va confessar que el taquillatge, els abonaments i el marxandatge s'han vist reduïts. La previsió respecte d'això no augura una millora ràpida. A l'espera de xifres oficials, l'actual campanya de renovació de carnets de soci, de moment, ja insinua una rebaixa d'entre 2.000 i 3.000 aquesta temporada. L'esforç de l'entitat per reforçar la seva imatge fora de Catalunya, a través dels viatges institucionals que el president Collet ha fet al Brasil o al Líban en l'últim trimestre, no s'està traduint en cap acord publicitari concret. Només la gira de pretemporada, que Morlanes va insinuar que podria aportar entre 700.000 euros i un milió, sembla una nova font d'ingressos.

Aquest escenari, però, xoca amb la previsió que el club va presentar per als pròxims cinc anys, en què espera augmentar "de manera sostinguda" els ingressos ordinaris (entre cinc i set milions d'euros) sense comptar-hi cap venda. La rebaixa salarial al primer equip i la reducció de treballadors són despeses fixes que s'evitaran.

El seny social, també al futbol

"El futbol ha de canviar en la mateixa línia que la societat -va apuntar Morlanes-. Al club que no racionalitzi els comptes li serà molt difícil sobreviure". L'Espanyol no inclou el descens a Segona en les previsions i celebra haver "superat la situació d'insolvència i estar sota control tot i tenir un nivell de deute elevat".

stats