L'Excel i els canvis forçats

Després de l'experiència de la temporada passada, a tots plegats ens ha quedat molt clar que un equip com el Barça no pot aspirar a guanyar tots els títols en joc si l'entrenador no reparteix els minuts de competició de cada futbolista de manera adequada. Les rotacions són imprescindibles perquè la plantilla arribi a la primavera en unes condicions físiques mínimament bones per tenir opcions de competir. Per tant, és necessari que en la primera part de l'any l'entrenador faci descansar peces clau de l'equip. Les famoses rotacions. Fins aquí tothom d'acord. Ara bé, em va inquietar una mica saber que Gerardo Martino va treure Xavi de la gespa del Sadar simplement perquè li tocava jugar només uns determinats minuts. Ni un més, ni un menys.

El canvi de Xavi no va ser fruit d'una rotació combinada amb el moment del partit i el rendiment del futbolista, va ser una substitució decidida per l'Excel que Martino té a l'ordinador i que reflecteix amb fredor els minuts jugats de cada futbolista. Xavi estava jugant força bé, l'equip necessitava la seva clarividència al mig del camp i no va acabar el partit perquè no li tocava fer-ho. Una cosa són les rotacions necessàries per mantenir tota la plantilla activa i per arribar al tram decisiu de la temporada amb les cames menys pesades i el cap clar i una altra de molt diferent sotmetre's voluntàriament a la tirania d'unes taules de minuts preconcebudes. ¿No hauria estat més raonable fer descansar Xavi en un altre moment, en un partit en què no estigués fi o en què la situació fos més favorable?

L'únic argument per treure Xavi del camp de l'Osasuna va ser que ja havia jugat els minuts que li tocaven aquell cap de setmana. Inquietant. Què passarà aquesta nit si un dels futbolistes que està jugant millor ha de marxar de la gespa segons les previsions de Martino? Què passarà si amb un resultat justet un dels que està marcant la diferència ha de descansar? Què prevaldrà, l'Excel o el criteri futbolístic de l'entrenador? Dissabte van prevaler els comptes de Martino, esperem que avui l'entrenador del Barça valori sobretot el rendiment del futbolista i les necessitats de l'equip i si cal que posposi el descans fins a una ocasió més adequada. Rotacions sí, les que facin falta, però sense rigideses autoimposades.