TÉ 16 ANYS Reportatge
Esports 23/02/2011

L'amenaça dels caçadors de talents de l'Arsenal

Toni Padilla
3 min

Amitjans del 2003, un home amb accent gallec va trucar amb el seu telèfon mòbil des d'un camp on jugava l'equip cadet del Barça. En anglès, va comentar: "Tinc un noi. L'has de veure, és espectacular". Qui feia la trucada era Francis Cagigao, el caçador de talents de l'Arsenal a la península Ibèrica. Qui la rebia, l'home que havia organitzat tot el sistema d'observadors del club del nord de Londres, Steve Rowley. Poc després, Rowley va veure els primers informes d'aquell noi. El noi era Cesc Fàbregas. I després de només onze partits del migcampista maresmenc, Rowley ja deixava sobre la taula d'Arséne Wenger un informe que recomanava fitxar-lo immediatament. I l'Arsenal ho va fer.

Toral, un cas diferent

Justament ara que estem a mig camí dels dos partits entre l'Arsenal i el Barça, el club català ha vist com un nou talent de La Masia fa les maletes i marxa cap a Islington. Es tracta de Jon Toral, un interior esquerre de 16 anys. Aquest cas, però, és una mica diferent al de jugadors com Cesc, Fran Mérida i Ignasi Miquel (l'últim va ser fitxat del Cornellà, però havia jugat a La Masia). Perquè Toral té mare anglesa, família en aquest país, i des de sempre li agradava la Premier League.

Perquè el Barça ja sap de quin peu calcen els caçadors de talent de l'Arsenal. El club anglès va canviar el dia que va fitxar Arséne Wenger, però l'altre puntal clau en el club del nord de Londres ja el tenien quan va arribar el francès, el 1996. Steve Rowley és el culpable que el Barça no sigui l'únic club que ha vist com marxen alguns dels seus millors jugadors joves. Des de fa més de 30 anys, Rowley es dedica a buscar futbolistes joves interessants. Els primers que va fitxar van ser dos nens d'11 anys anomenats Tony Adams i Ray Parlour, dos homes que farien història amb els gunners als anys 80. En aquell moment l'Arsenal buscava jugadors amb molt de físic, mal caràcter i poc futbol. Wenger, en canvi, va demanar a Rowley futbolistes de toc exquisit, i li va donar poders perquè organitzes una xarxa de caçadors de talent que anés més enllà de Londres. I Rowley es va posar a treballar.

Precisament aquests dies en què la xarxa de Rowley ha fitxat el blaugrana Toral, el nom del cap d'observadors de l'Arsenal és notícia perquè el Chelsea el vol fitxar a cop de talonari. Amb una fama que no deixa de créixer després de 30 anys de bona feina, Rowley és clau en una estructura que funciona molt bé: disposa de 12 observadors al Regne Units i una desena més arreu del món, treballant en zones concretes. Francis Cagigao, fill de gallecs però nascut a Londres, va ser durant molts anys l'observador a Espanya, i hi va descobrir Cesc, Miquel i Mérida. Ara treballa a Londres al costat del seu mestre. Altres observadors treballen a l'Àfrica, a l'Amèrica del Sud, Escandinàvia i Suïssa.

Potenciar un estil de joc

La xarxa de l'Arsenal arriba a tot arreu: gent de futbol que només truca a Rowley directament quan tenen davant un prodigi. Cagigao el va trucar per Cesc, per exemple, i Sandro Orlandelli va fer el mateix des del Perú ara farà cinc anys en descobrir el mexicà Carlos Vela jugant amb la seva selecció.

Un cop s'ha vist el jugador prou vegades, Rowley o el mateix Wenger parlen amb els pares. I un cop arriba a Londres, el nou talent es posa a treballar en un club que des de l'arribada del tècnic francès ha reorganitzat el seu futbol de formació de forma piramidal: Wenger marca com juga el primer equip i la resta d'equips han de fer el mateix. Exjugadors com Liam Brady Steve Bould i Neil Banfield dirigeixen els equips i informen Wenger sobre com ho fan els nois que han estat descoberts per una de les millors xarxes d'observadors a Barcelona, Lima o Birmingham.

stats