LLIGA
Esports 01/12/2013

Lehendakaris, escriptors i sindicalistes en una època d'or

El Barça va trigar 15 anys a guanyar per primer cop a San Mamés

i
Toni Padilla
3 min
Lehendakaris, escriptors i sindicalistes en una època d'or

BarcelonaHan passat 107 anys des del primer cop que el Barça va jugar a Bilbao. Era el 1906 i l'equip blaugrana va fer la seva primera gira pel País Basc, on va perdre per 10-1 contra l'Athletic Club. De fet, durant les primeres dècades del segle XX els lleons van ser un malson per als blaugranes, amb tres golejades per 10 o més gols i un munt de frustracions. El 31 de gener del 1915 el Barça va jugar per primer cop a San Mamés -un camp inaugurat el 1913-. El resultat final va ser d'empat a un, amb gols del llegendari Rafael Moreno, Pichichi per als locals i Mallorquí per als catalans. El primer triomf del Barça a San Mamés no va arribar fins al 21 de febrer del 1928. El Barça va derrotar l'Athletic gràcies a un solitari gol de Josep Sastre. Havien passat 15 anys plens de decepcions a la vella Catedral.

L'Athletic va ser durant molts anys el tercer poder, formant un triangle entre Barcelona i Madrid. Per al Barça, guanyar a San Mamés va ser durant molt de temps una fita. En una època en què els dos clubs van anar assolint un rol central dins de Catalunya i el País Basc. Bilbao, amb l'embranzida de la Revolució Industrial, va fer d'aquelles samarretes blanques i vermelles un pilar fonamental de la seva identitat. Com va definir l'escriptor Kirmen Uribe, San Mamés va esdevenir una "gran família" on tothom tenia un conegut.

Aquella dècada dels anys 10, el Barça agafava volada gràcies als gols de Paulino Alcántara. Els duels d'Alcántara amb Pichichi van ser llegendaris. Si a la final de Copa del 1916 va somriure el filipí del Barça, altres cops se sortia amb la seva el golejador basc, sempre plorat després de la seva tràgica mort de tifus amb 29 anys, quan ja s'havia retirat. En un club i una ciutat on tot queda en família, l'escriptor Miguel de Unamuno era l'oncle avi de l'autor del primer gol de San Mamés. I el seu pare, un conegut advocat, va arribar a ser alcalde de la ciutat.

La passió per l'Athletic, que va convertir San Mamés en un temple del futbol durant 99 anys, va arribar en una època de politització de la societat. Així, del 1924 al 1926, anys en què el Barça perd un cop i empata un altre a Bilbao, al mig del camp de l'Athletic hi jugava José Antonio de Aguirre. Com li va passar a Pichichi, en algun moment va ser xiulat per l'afició. Però, a diferència de Rafael Moreno, no va ser mai especialment estimat i va penjar les botes bastant aviat. Cinc anys més tard, Aguirre entrava a les Corts constituents de Madrid com a diputat del Partit Nacionalista Basc, on va ser rebut per un adversari polític, però bon amic, el socialista Indalecio Prieto, que li va dir: "És molt difícil, senyor Aguirre, saltar des de la línia de la davantera de l'Athletic a la línia davantera d'aquest equip basconavarrès que a la vostra senyoria li ha tocat capitanejar". Prieto, periodista, sindicalista i polític, havia vist jugar molts cops Aguirre, ja que ell també era aficionat dels lleons i pare d'un fill que també va arribar a debutar a la Catedral. El temps va donar la raó a Aguirre, que poc després seria escollit primer lehendakari de la història, i que va morir a l'exili. Com Indalecio Prieto.

Pichichi, Prieto i Aguirre van formar part d'aquella gran família de l'Athletic que va fer del seu estadi un feu gairebé inexpugnable. El Barça va trigar 15 anys a guanyar, i ho va fer en aquell partit del 1928 del Torneig dels Campions, una competició jugada un any abans del naixement de la Lliga. Aquell 1928 el Barça ja no tenia por als lleons. Aquest 2013 arriba l'estrena a la nova Catedral. La nova llar d'aquesta gran família basca.

stats