Esports 13/08/2012

L'esport català manté el nivell de medalles post-Barcelona 92

L'esport català ha tornat de Londres amb 7 medalles, una xifra molt semblant a les aconseguides en tots els Jocs des del 1992. Són el 41% de les espanyoles, i en el medaller suposarien la 37a posició.

Albert Solé
2 min
Ona Carbonell i Andrea Fuentes amb la medalla de plata en el duet de natació sincronitzada.

BARCELONAEl paper dels esportistes catalans als Jocs Olímpics de Londres és més que notable. Quasi tots els favorits a medalla ho han aconseguit, i només han fallat el waterpolo i l'hoquei masculins, i al ciclista de BTT Josep Antoni Hermida se li ha escapat el bronze per quatre segons. En total han sigut 7 medalles per a l'esport català -sense comptar la plata de bàsquet, amb cinc catalans dels 12 integrants de l'equip espanyol-, millor que a Pequín amb 5 -sense comptar la de bàsquet i la d'handbol-, però menys que les 9 d'Atenes. De fet, des dels Jocs de Barcelona el 1992, quan l'esport català va esclatar, la forquilla de medalles en tots els Jocs posteriors ha sigut d'entre 5 i 10.

Amb aquestes set medalles també es manté una altra dada molt destacada, el percentatge de medalles catalanes dins el medaller espanyol. A Londres, el 41% de les medalles de la delegació espanyola han arribat des de Catalunya. Partint un altre cop del punt d'inflexió que van suposar els Jocs del 1992, des de llavors, aquest percentatge sempre ha rondat el 40%, quasi sempre per sobre, i només un cop per sota. Tenint en compte que Catalunya només té el 17% dels esportistes federats a Espanya, i que el 30% de la delegació espanyola en els últims Jocs Olímpics sempre és catalana, aquest 41% és més que destacable.

Posició al medaller

L'esport català ha tornat de Londres amb 1 or de Joel González, 5 plates i 1 bronze, i amb aquestes medalles ocuparia la 37a posició d'un medaller amb 85 països que han aconseguit com a mínim un bronze. Això col·loca Catalunya just al darrere del Canadà, i al davant de països com Suècia, Mèxic i l'Argentina. Tot i que en números absoluts, Catalunya ha aconseguit més medalles que Turquia, Noruega, Lituània i Suïssa. De la mateixa manera, sense les set medalles catalanes, Espanya perdria sis llocs en el medaller, i passaria del 21è lloc al 27è, al darrere d'Etiòpia.

La gran majoria d'aquestes set medalles s'han forjat i suat els últims anys al CAR de Sant Cugat. De fet, altres medalles que no comptem com a catalanes també s'han parit al Centre d'Alt Rendiment, com la de la taekwondista mallorquina Brigitte Yagüe. I tot té un mèrit doble si es té en compte que el govern espanyol deu 10,7 milions d'euros de subvenció al CAR.

stats