ULTRAFONS
Esports 20/09/2014

L’exigència extrema, a estudi

L’Ultra Pirineu uneix esport i ciència en una prova mítica de 103 quilòmetres

i
àlex Gozalbo
2 min

BagàBagà acollirà avui l’Ultra Pirineu-Salomon Nature Trails, una cursa que recull l’herència de la Cavalls del Vent. Un total de 1.000 participants intentaran completar un exigent recorregut de 103 quilòmetres i un desnivell positiu de 6.300 metres. Per aconseguir-ho, els corredors tindran la complicitat de milers d’aficionats, que es repartiran pel Parc Natural del Cadí-Moixeró. L’entorn és tan atractiu per als espectadors com hostil per als participants, que confien que les condicions meteorològiques siguin més bones que fa dos anys.

La cursa Ultra Pirineu presenta aquest any la novetat del Run for Science, una iniciativa que pretén unir esport i ciència. Es tracta d’un projecte que vol ser un punt de trobada entre universitats, empreses, centres de recerca de prestigi i els corredors. Els participants que ho vulguin podran ser voluntaris en projectes per a la investigació en medicina esportiva, psicologia, medicina del son, nutrició o qualsevol altre camp de la ciència a la qual li pugui interessar disposar de subjectes sotmesos voluntàriament a les condicions extremes que exigeix una carrera com l’Ultra Pirineu.

Les universitats de Barcelona, Vic i Múrcia i la Fundació Estivill estudiaran els hàbits dels participants, alguns dels quals portaran uns sensors durant 14 dies. Es tracta de dos braçalets que no pesen ni molesten i que s’han de portar posats les 24 hores del dia. L’estudi va començar vuit dies abans de la prova i s’allargarà durant cinc dies. L’objectiu és acumular tota la informació possible per veure com respon el cos a un esforç extrem com el que es necessita per completar la prova.

“La ciència no està gaire acostumada a analitzar subjectes sans que se sotmeten a càrregues extremes i aquesta és una bona oportunitat per fer-ho”, diu David Prieto, director de l’Ultra Pirineu.

Núria Picas busca el pòquer

La catalana Núria Picas intentarà revalidar la victòria que ha aconseguit en les tres edicions anteriors. “Aquesta és la meva cursa, al jardí de casa, amb la meva gent i en un lloc que m’enamora. Aquí és on va començar la meva carrera com a esportista i estic molt contenta de ser a Bagà un any més. Poder fer el pòquer de victòries aquí seria un somni per mi -assegura-. Poder aconseguir la victòria a Bagà seria la cirereta del pastís”. També caldrà estar atents a Anna Comet, una atleta que amb dos anys es va iniciar en l’esquí alpí i que va competir en aquesta disciplina fins que una lesió de genoll la va apartar de les pistes, i que tindrà el seu primer contacte amb la llarga distància.

Sense Tòfol Castanyer ni Miguel Heras, Luis Alberto Hernando és el gran favorit en categoria masculina. “Aquest any no podré participar a l’Ultra Pirineu, però és una cursa amb un significat especial per a mi”, diu el mallorquí, que ahir va ser a Bagà. Roberto Heras, exciclista professional, serà un dels protagonistes de l’Ultra Pirineu, una festa que ahir a la nit es va posar en marxa amb la Nit Pirineu, un spin-off de la prova central.

stats