OLIMPISME
Esports 25/05/2012

Madrid ignora els seus deutes i somia en els Jocs del 2020

i
Toni Padilla
2 min

Roma feia anys que volia tornar a ser seu d'uns Jocs Olímpics. Però la crisi econòmica va portar la capital italiana a renunciar a la cursa olímpica per destinar els diners del projecte a altres sectors més necessitats. Madrid, en canvi, aspira per tercer cop consecutiu a ser seu dels Jocs Olímpics d'estiu malgrat els deutes de les diferents administracions locals. Dijous a la matinada el Comitè Olímpic Internacional (COI) va escollir Madrid com a candidata oficial als Jocs Olímpics i Paralímpics del 2020, ja que va superar el tall preliminar. Tòquio, la candidatura més ben valorada, i Istanbul l'acompanyaran en aquesta aventura, que culminarà la tarda del 7 de setembre a Buenos Aires. Doha i Bakú no van passar el tall.

Per als Jocs del 2012 i del 2016 Londres i Rio de Janeiro van superar Madrid. Però per als Jocs del 2020 els madrilenys són optimistes, ja que en paraules del president de la candidatura, Alejandro Blanco, "resultarà decisiu el grau de confiança que generi l'equip humà al capdavant de cada candidatura". Després de dues desfetes, Madrid torna a somiar, ja que ara Espanya té tres membres en l'assemblea del COI (abans eren dos): Juan Antonio Samaranchjr., i Marisol Casado i José Perurena, presidents de les federacions internacionals de triatló i piragüisme. Blanco va recordar que Madrid ja té a punt el 70% de les infraestructures que caldrien, i va afegir que el president del COI, el belga Jacques Rogge, "va dir en una ocasió que més important que les obres i les instal·lacions, en una candidatura el més important és l'equip humà que la porta". I va afegir: "I el nostre és immillorable".

La cursa olímpica, però, ha generat enrenou. L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha demanat que Madrid es retiri de la cursa olímpica, ja que té molts deutes, com ha admès el govern d'Esperanza Aguirre aquesta setmana. Madrid 2020, amb diners de l'Ajuntament i els governs autonòmic i central, té un pressupost de 24 milions d'euros. Ara diversos informes apunten que si Madrid és escollida, el cost total dels Jocs serà de 18.300 milions de euros. Un alt cost per a una ciutat que acumula grans deutes.

stats