TENIS - ROLAND GARROS
Esports 12/06/2012

Nadal regna a París

Rafa Nadal s'ha fet un forat en la història de Roland Garros. El tenista manacorí va superar Djokovic en quatre sets (6-4, 6-3, 2-6 i 7-5) i va convertir-se en el primer tenista que guanya set títols a París.

Nuria García
3 min
EL SETÈ, BEN AMUNT 
 Rafa Nadal va celebrar el seu setè Roland Garros com es mereix: aixecant la copa ben amunt i mossegant el trofeu, com sempre.

BARCELONA.Rafa Nadal no té rival a París. El tenista manacorí va aconseguir ahir, a la pista central de Roland Garros, la Philippe Chatrier, el seu setè títol parisenc i es va convertir en el primer tenista que aconsegueix aquesta fita en la categoria masculina en igualar els set que ja tenia la nord-americana Chris Evert. El tenista manacorí va superar Novak Djokovic i va fer història a París: es va convertir en llegenda viva d'aquest torneig. "És un moment molt especial de la meva carrera. Sempre hi ha lloc a casa per a un nou Roland Garros", deia Nadal. Un cop li van entregar la Copa dels Mosqueters la va mossegar, com en cada celebració, i semblava que no volia marxar del centre de la pista. I és que és allà, sobre la terra batuda, on ell se sent com a casa. "Potser ha estat la meva millor temporada sobre terra, opinava Nadal, que recordava que havia guanyat el torneig de Montecarlo, el Godó i a Roma. "Passi el que passi, sóc conscient que la meva temporada serà bona. És la tranquil·litat que et dóna una victòria com aquesta", deia, pletòric.

La pluja ajorna el triomf a dilluns

Nadal es va coronar a París per setè cop després de superar el serbi Novak Djokovic en quatre sets (6-4, 6-3, 2-6 i 7-5) en un partit de 3 hores i 49 minuts que va començar en diumenge i va acabar en dilluns. I és que la pluja va ajornar un dia el regnat de Nadal, que, amb el partit de cara -diumenge es va aturar quan Nadal guanyava 6-4, 6-3, 2-6 i 1-2-, ahir va afrontar el que va ser el set definitiu amb confiança.

El manacorí va arrencar trencant el servei al serbi i capgirant el resultat del quart set abans que la pluja estigués altre cop a punt d'interrompre la final parisenca. Djokovic, que afrontava la seva primera final a París i que volia guanyar per aconseguir quatre victòries consecutives en torneigs de Grand Slam, va acabar perdent el punt definitiu i donant el triomf a Nadal amb una doble falta. El de Manacor es va tornar a coronar a París i va aconseguir fer història. Quan va veure que la pilota marxava, Nadal va caure de genolls sobre la terra batuda de la pista central de París que tants èxits li ha vist celebrar. Entre llàgrimes, va córrer a abraçar-se amb els seus familiars i amics, entre els quals hi havia el jugador català de la NBA Pau Gasol, que no es va voler perdre la final.

Només una derrota a París

Enguany Nadal arribava a la final de París sense haver cedit cap set i va ser precisament Djokovic qui va evitar que el de Manacor guanyés el seu setè títol sense haver-ne perdut cap, com ja va fer en les edicions del 2008 i del 2010. Però és que l'idil·li de Nadal amb París arrenca amb el seu debut, l'any 2005. El manacorí, amb tan sols 18 anys, es plantava en un torneig dels grans i el guanyava. Primera participació, primer èxit. Després en van arribar tres més de consecutius fins que va arribar la primera derrota -i fins ara, l'única- en aquest torneig. Va ser l'any 2009 contra el suec Robin Söderling, en la quarta ronda. Aquella temporada, el manacorí es va lesionar i no va poder participar a Wimbledon. Però Nadal es va refer ràpidament i des del 2010 no té rival a París.

Només té 26 anys, però ahir Nadal va aconseguir molt més que el seu setè Roland Garros -cap altre tenista ho havia aconseguit-. El manacorí va superar el registre de sis títols a París que tenia el suec Björn Borg, però també va igualar el nord-americà Pete Sampras, l'únic jugador fins ahir que havia aixecat set títols d'un mateix Grand Slam -en el seu cas, de Wimbledon-. El setè títol a París és el seu onzè títol dels grans (7 a París, 2 a Wimbledon, un a l'Open dels Estats Units i un a Austràlia). Amb aquesta marca, Nadal iguala Borg i l'australià Rod Laver, de manera que ara el manacorí només té al davant el també australià Roy Emerson, que en va aixecar 12, el nord-americà Pete Sampras, amb 14, i el suís Federer -encara en actiu-, amb 16.

Sense pràcticament temps per gaudir del triomf, aquesta tarda Rafa Nadal ja serà a Halle, a Alemanya, per fer front a un nou torneig, aquest cop sobre gespa, amb la intenció de començar a preparar Wimbledon, que comença el dia 25 de juny.

stats