LA USAP A BARCELONA
Esports 08/04/2011

De París 1934 a Barcelona 2011

Xavier Vinyals
2 min
Un jugador de la USAP rep un servei de toc en el partit que els va enfrontar amb La Rochelle el 26 de març.

PRESIDENT DE LA PLATAFORMA PRO SELECCIONS CATALANESL' arribada de l'Any Nou, i com si es tractés d'un avançament dels regals de Reis, el dia 2 de gener del 1934, dos catalans, Joan Boix i Francesc Massana, signaven a París en nom de la Federació Catalana de Rugbi la constitució de la Federació Internacional de Rugbi Amateur, la FIRA.

Catalunya era fundadora de la Federació Internacional de Rugbi juntament amb set països europeus més: França, Romania, Txecoslovàquia, Itàlia, Holanda, Portugal i Alemanya.

Les cròniques de l'època constaten que en l'assemblea general constituent de la FIRA, els representants de la federació catalana van fer una clara defensa de Catalunya com a país, amb llengua, cultura, bandera i himne propis, i amb aquestes premisses, la Federació Catalana va ser admesa com a fundadora de la Federació Internacional, amb totes les obligacions i els drets que comportava. Un dels drets era el de participar com a Catalunya en totes les competicions oficials que organitzés la FIRA.

Sens dubte, l'acció d'aquests catalans i de la FCR va ser un gran regal per a l'esport català, per al rugbi i per al país. Era un primer pas per normalitzar l'esport català a nivell internacional. Aquesta il·lusió, i el reconeixement del rugbi es va veure frustrat i traït pel cop d'estat feixista i la posterior guerra del 1936.

L'any 1941 un decret franquista atribueix tota la competència de l'esport a la Falange Española i la conseqüència va ser la prohibició de totes els federacions que no tinguessin el caire de " nacionales españolas " i, per tant, una de les grans damnificades va ser la FCR, a la qual es va prohibir tota participació internacional malgrat ser fundadora de la FIRA, i va ocupar el seu lloc la Federación Española de Rugby.

Des de llavors, els catalans no hem tingut cap selecció pròpia amb qui poder-nos identificar i a qui poder seguir i animar.

Mentre els tribunal de França no resolen la demanda interposada per la FCR contra la FIRA perquè es reconegui el dret de la catalana a ser-ne membre de ple dret en compliment dels seus propis estatus, des de fa anys els catalans hem tingut la USAP com la nostra selecció nacional, com l'equip que representa arreu del món la catalanitat i el rugbi català.

En el món del rugbi, la USAP, pels valors que representa de catalanitat, ha estat per tots nosaltres "més que un club". Avui dia, encara no resolt el litigi judicial que ens ha de reconèixer com a membres de la FIRA, els catalans hem de mirar al nord, hem de mirar a Perpinyà per trobar l'equip que faci de selecció catalana en partits internacionals.

Per sort, des de fa uns anys hi ha dos equips que representen la catalanitat del rugbi a nivell internacional que tant trobem a faltar.

La USAP de rugbi XV i els Dragons Catalans de rugbi XIII porten la senyera i l'himne de Catalunya per tot Europa. I ens hi emmirallem com si fossin la nostra selecció nacional.

Aquest dissabte dia 9, la USAP juga a Barcelona. Tots els catalans amants del rugbi agafarem les nostres senyeres i estelades i anirem a animar amb totes les nostres forces la USAP de Perpinyà. Serà com si animéssim la nostra selecció. El 2 de gener del 1934 fou una data històrica per al rugbi català. El dia 9 d'abril del 2011 també ho serà.

stats