LLIGA
Esports 03/05/2012

Penúltima exhibició al Camp Nou

BARCELONATots els partits de futbol serveixen per a alguna cosa. Ho va dir Guardiola després de golejar el Rayo i l'afirmació seguia sent molt vàlida ahir en la contundent victòria 4-1 contra el Màlaga, en un duel que el Barça va tornar a prendre's més que seriosament, i que va obligar el Reial Madrid a sortir a guanyar la Lliga a San Mamés. Messi va acabar superant Müller com a màxim golejador en un any.

Cap regal. Cap minut inútil. El Màlaga va jugar contra un Barça que va competir com si l'hi anés molt més del que l'hi anava. Puyol, amb un remat amb l'interior del peu esquerre després d'una llarga jugada de córner que van servir en curt entre Messi i Iniesta, va obrir el marcador al minut 12 per iniciar un monòleg blaugrana que només un gol de cap de Rondón va interrompre. Un penal sobre Iniesta superada la mitja hora de joc el va transformar Messi i va permetre marxar al descans amb un 2-1 positiu, còmode, merescut.

L'enfrontament va seguir avançant amb el guió previst. Domini de possessió del Barça i presència constant a prop de la porteria de Kameni. Dos gols de Messi al segon temps -un altre de penal i un tercer després d'una genialitat amb conducció, regat impossible i definició- van completar la penúltima exhibició del Pep Team al Camp Nou i van permetre que el tècnic regalés mitja hora de rodatge a Primera a Bartra i un quart al recuperat Afellay.

El Camp Nou ovaciona Guardiola

El partit va servir per a moltes coses. Per comprovar que l'afició també entén i respecta la decisió de marxar de Pep Guardiola, que va rebre dues emotives ovacions les dues primeres vegades que va sortir a l'àrea tècnica per donar instruccions als seus jugadors. El Camp Nou va corejar el nom del seu -encara- entrenador amb tanta intensitat que ell, tímid, va amagar-se a la banqueta més del que acostuma a fer-ho. Al minut 68, però, el tècnic va correspondre a l'ovació amb uns aplaudiments al públic que van donar peu a càntics d'eufòria. El 4-1 s'ho valia.

Va ser un enfrontament plàcid. Guardiola no va haver de corregir gaire els seus homes perquè l'equip, amb la mirada fixada en la Copa del Rei, va jugar sempre amb ordre, profunditat i velocitat. Intens en les disputes cos a cos, àgil en la circulació de la pilota i molt variat en els moviments, l'esquema 4-3-3 va moure's amb disciplina i perill, i va arraconar un Màlaga que va acabar més tancat del que volia.

Guardiola va apostar per dos laterals de molt recorregut i va donar la responsabilitat de l'equilibri defensiu a Keita. El malià va compenetrar-se perfectament amb la parella de centrals, Puyol i Mascherano, per ajudar en la sortida de la pilota, donant aire quan tocava i incrustant-se com a opció interior quan era necessari. Els laterals, Adriano i Alves, van jugar sempre molt profunds, sobretot Alves, que va començar imprecís, nerviós, desajustat defensivament però va acabar fent un bon partit. Com si volgués demostrar que encara té futbol per oferir al Camp Nou, el brasiler va aparèixer a l'espai, va anar amb entusiasme a la pressió i va exhibir el seu caràcter en alguna protesta. Penedit pel seu ball inoportú a Vallecas, va oferir el millor del seu repertori, guanyant la línia de fons i regalant bones centrades que no sempre van saber rematar els seus companys. Pedro, un altre dels que va aprofitar moltíssim els 90 minuts, va arribar tard en una d'aquestes centrades, i Cuenca, l'altre extrem, tampoc va encertar a caçar una pilota al segon pal. Ja a la represa, Cesc va perdonar una ocasió claríssima després d'una assistència precisa d'Alves. El partit va ser molt més que un entrenament de Copa per a ell.

Messi i un 'hat trick' històric

També va ser-ho per a Pinto, providencial en les poques arribades d'un Màlaga que amb l'entrada de Van Nistelrooy tampoc va poder atacar. No va poder perquè el Barça, que va controlar el joc com va voler, ja havia destrossat el partit gràcies a Leo Messi, que va acabar de capità. L'argentí, intermitent però màgic en les accions decisives, va tornar a signar un hat trick que li serveix per acabar de batre tots els registres golejadors. Ja ha fet més gols que Gerd Müller en un any, 68. Elèctric en la conducció, estratègic en la passada, fred en la definició, l'argentí va tornar a fer una exhibició. La penúltima al Camp Nou sota les ordres del Pep.