TRIBUNALS
Esports 11/10/2011

Poques proves i una evidència

Tutumlu no va poder demostrar el seu acord verbal amb Laporta pels tractes amb l'Uzbekistan en el judici d'ahir. L'agent FIFA, però, va posar en evidència que l'expresident va fer negocis pel seu bufet.

A. Solé
3 min
Bayram Tutumlu, agent FIFA turc que viu a Barcelona des dels anys 80, entrant a la Ciutat de la Justícia ahir al matí.

Barcelona.El judici contra Joan Laporta per les comissions dels negocis amb una empresa i un club de futbol de l'Uzbekistan es va celebrar ahir enmig d'una gran expectació mediàtica. Bayram Tutumlu, l'agent FIFA que va denunciar l'expresident del Barça, no va poder demostrar l'acord al qual afirma que va arribar amb Joan Laporta de forma verbal en un sopar a Via Venetto el 2008. Segons aquest acord, Tutumlu com a intermediari cobraria el 10% de les operacions que fessin Laporta i el Barça amb l'Uzbekistan. Tutumlu, però, sí que va aconseguir altres objectius, començant per l'atenció dels mitjans de comunicació. L'agent FIFA va posar en evidència que Joan Laporta, després de conèixer com a president del Barça el representant de l'empresa Zeromax, Miraldin Djalalov, en aquell sopar, va tancar negocis amb aquesta empresa de capital uzbek i amb seu a Suïssa -la filla del president de l'Uzbekistan n'és la presidenta- per al seu bufet d'advocats particular -Laporta & Arbós Advocats Associats- per valor de 10 milions d'euros. Laporta va puntualitzar, però, que part de les tasques les va subcontractar a altres empreses, a les quals va pagar amb aquests 10 milions.

Més enllà de qui té raó sobre qui va presentar l'empresari uzbek a Laporta (Tutumlu afirma que va ser ell i per això reclama la seva part de la comissió), l'agent FIFA ha obligat Laporta a explicar que va fer negocis particulars amb Zeromax gràcies a la seva condició de president del Barça, cosa que en part va admetre l'expresident davant el jutge: "Diferenciar la meva tasca d'advocat de la de president del Barça en aquell viatge a l'Uzbekistan va ser difícil, i vaig ser rebut per les autoritats esportives i polítiques del país". Tutumlu va afirmar en sortir dels jutjats: "Que sàpiga el soci del Barça que hem destapat una cosa molt important, Laporta va desviar diners del Barça a la seva butxaca. Els uzbeks van venir a buscar al president del Barça, no Laporta, i ell es va aprofitar de la situació".

Pel que fa a l'altra part dels negocis dels qual Tutumlu reclama la seva part -els que va fer el Barça com a club amb el Bunyodkor, l'equip més important del país i vinculat a Zeromax-, Laporta va explicar a la jutgessa com va anar: "En aquell moment teníem problemes de tresoreria i havíem de pagar de manera urgent 4 milions d'euros a l'Arsenal del fitxatge de Hleb, per això vaig parlar amb Zeromax de la possibilitat de fer dos amistosos i una estada a la Ciutat Esportiva de quatre dies, i es va acordar que ens pagarien 5 milions d'euros. Al final només van ser 3 perquè el segon partit a l'Uzbekistan no es va poder fer per problemes de calendari".

Contradiccions i xantatges

A les dues parts els va fallar un dels testimonis importants. El testimoni principal de l'acusació, un excol·laborador de Tutumlu, Mehmet Cifti, no va declarar perquè l'advocat de l'agent FIFA, Josep Oriola, l'ha denunciat per xantatge: pressumptament els va demanar diners per explicar la veritat. Per la seva banda, Laporta havia declarat que qui li va presentar l'empresari uzbek en aquell sopar va ser el marit de la seva secretària, George Mikazde, però aquest va testificar ahir que va conèixer Djalalov aquell mateix dia i que només va fer de traductor.

No està vist per a sentència

El judici, però, encara no ha quedat vist per a sentència, perquè falta la declaració dels cinc jugadors citats com a testimonis per certificar que van anar a l'Uzbekistan per a unes sessions tècniques. Messi va justificar la seva absència, però Iniesta, Cesc, Puyol i Eto'o no ho van fer. L'acusació creu que són testimonis importants i que han de declarar, i per això la jutgessa té ara 10 dies per decidir si els torna a cridar.

stats