CICLISME
Esports 25/05/2012

Purito, davant l'oportunitat de la seva vida

El català Joaquim Purito Rodríguez és a tres dies de convertir-se en el primer català que guanya el Giro d'Itàlia. Ahir va superar una altra etapa i ara afronta tres reptes duríssims si vol tocar el cel.

Albert Rabadan
4 min
Purito, davant l'oportunitat de la seva vida

BARCELONA.Amb 33 anys complerts durant aquest mateix Giro d'Itàlia, a Joaquim Rodríguez, conegut des del primer any de ciclista professional com el Purito, se li ha presentat una oportunitat difícilment repetible, que és aconseguir una gesta històrica per al ciclisme català. I és que Melcior Mauri, a la Vuelta a Espanya del 1991, ha sigut l'únic ciclista català capaç de guanyar una gran volta. En la prova italiana, que ara Rodríguez lidera a només tres dies del final, ni tan sols cap català s'havia acostat al podi. Però enguany tot sembla possible.

Aquest 2012 el ciclista de Parets del Vallès ja va complir un dels seus somnis esportius més importants: emportar-se una gran clàssica com va ser una Fletxa Valona, en una victòria a l'estranger que no es recordava des dels temps en què el llegendari Miquel Poblet guanyava la Milà-Sanremo. I poc més d'un mes després, té possibilitats de guanyar el Giro d'Itàlia malgrat l'escepticisme que sempre hi ha hagut respecte a les seves possibilitats en proves de tres setmanes, a priori contràries a la seva manera de córrer, sovint temperamental.

Camí cap a l'èxit

Ja han passat més de deu anys des de la seva famosa primera concentració amb l'ONCE, l'equip amb què va debutar com a professional. Allà es va permetre el luxe de superar els líders de l'equip (Jalabert, Lejarreta...) al final d'una sessió d'entrenaments mentre mostrava amb els dits el gest d'anar fumant; alguna cosa com: "Així de fàcil m'ho poseu?" La gosadia va tenir càstig, que va ser fumar de debò davant de tothom al sopar. Des de llavors fins a l'eternitat s'havia guanyat ser el Purito.

Aquest atreviment ha marcat la seva carrera i la seva manera de córrer. Va estar nou temporades passant pels principals equips espanyols (ONCE del 2001 al 2003, Saunier Duval del 2004 al 2005 i Caisse d'Epargne del 2006 al 2009), però va arribar un moment en què es veia fort per liderar un equip de primera fila. I va sorgir l'oportunitat a l'equip rus Katiuixa.

En la potent estructura finançada pel magnat Igor Makarov ha assolit la seva maduresa com a esportista fins al punt de ser considerat en diverses ocasions el millor ciclista del món en els principals rànquings: un triomf de la seva constància. Va acabar com a número u mundial el 2010 en el rànquing oficial UCI WorldTour i a dia d'avui lidera el prestigiós Cycling Quotient. Amb l'equip Katiuixa, Joaquim Rodríguez va poder debutar per fi al Tour de França, amb un gran rendiment: una victòria d'etapa i la vuitena plaça en la general final en entrar als Camps Elisis de París. La decisió més aviat política de l'equip el 2011 i un recorregut desfavorable aquest any han fet que no tornés a la gran prova francesa, però la compensació val la pena, ja que ara gaudeix de la seva gran oportunitat al Giro d'Itàlia, considerada la segona prova més prestigiosa al darrere del Tour.

Incògnita a les Dolomites

El cert és que l'ambició del nou director de la cursa italiana, Michele Acquarone, d'endarrerir la resolució definitiva com més tard millor, ha facilitat que el Purito avui vesteixi de rosa. Ivan Basso, doble guanyador del Giro, deia que encara no s'havia vist "cap gran arribada d'alta muntanya per fer diferències" perquè, a tres dies del final, entre els quatre primers de la general hi ha menys de dos minuts, i entre els deu primers, cinc minuts. Un fet insòlit en aquests moments de les grans voltes si no fos perquè arriben dos dies terrorífics que poden fer perdre a qualsevol els 11 minuts que es va deixar Roman Kreuziger, un dels principals favorits, dimecres camí de Cortina d'Ampezzo.

Ahir el Purito no va patir en l'última etapa, decidida en un esprint final. El jove italià Andrea Guardini va superar el campió del món Mark Cavendish en un dia en què els ciclistes van rodar a una mitjana de velocitat de gairebé 50 km/h, en un recorregut sense dificultats i amb tendència descendent. Els pròxims tres dies, doncs, seran els decisius per veure si Joaquim Purito Rodríguez podrà mantenir el lideratge i emportar-se un triomf històric al podi de Milà.

Avui es disputarà una etapa de 198 quilòmetres que acabarà al port d'Alpe di Pampeago, amb dos ports de primera previs (l'interminable Maneghen i un primer pas per Pampeago) i dissabte serà l'etapa reina. Tindrà 219 quilòmetres i els 75 finals seran els més durs de tot el Giro, amb pas pel terrible Mortirolo i final a l'històric Stelvio. Tal com es va veure amb els dubtes que van transmetre els sis principals aspirants escalant el Passo Giau, la gestió dels esforços és el que més fa patir a tothom, especialment al líder català, un home que s'ha fet l'amo i senyor de la cursa a base d'esforços explosius però que tem patir més del previst en els esforços sostinguts a què obliga l'equip Liquigas.

Amb tot, l'amenaça comuna entre els favorits continua sent el canadenc Ryder Hesjedal, el més sòlid de cara a la contrarellotge final de Milà, de 30 quilòmetres. "És el clar favorit i hem de fer de tot per deixar-lo enrere", deia ahir el Purito després de l'última etapa en l'esprint de l'edició, en què el local Andrea Guardini va deixar Mark Cavendish amb un pam de nas. "El tenim massa a prop per a la crono final de Milà, i tant Basso com Scarponi també s'hauran de moure si volen guanyar", va advertir.

stats