Esports 28/01/2012

Reptes per a tots

i
Joan Maria Pou
L'últim clàssic va ser altre cop un partit molt dur físicament i mentalment. Mantenir el cap fred i les cames fresques avui és un dels reptes del Barça.

Primer: guanyar aquesta nit el Vila-real després de l'erosió física i mental del partit de tornada dels quarts de final de la Copa del Rei contra el Reial Madrid. Després de noranta minuts tan intensos, tan emocionants, i contra un rival que t'ha exigit més que mai, no ha de ser fàcil afrontar un partit en aparença normal i corrent.

Segon: que els jugadors entenguin que el partit contra el Vila-real no té res de normal i corrent. Hi ha en joc la Lliga. No hi ha marge d'error si el Madrid no punxa, perquè no guanyar seria perdre gairebé totes les opcions al títol, i si els de Mourinho fan figa tampoc, perquè seria imperdonable desaprofitar l'oportunitat d'escurçar la diferència de punts. La situació és semblant a la del dia del Màlaga i l'equip va demostrar que n'era molt conscient.

Tercer: encadenar, cada tres dies, una sèrie de partits molt complicats i en què hi ha dos campionats i un trosset del tercer en joc. El Barça ara haurà de jugar contra el Vila-real, el València, la Reial Societat, una altra vegada el València, l'Osasuna i el Bayer Leverkusen en divuit dies. Una bajanada.

Quart: afrontar aquesta congestió de partits valuosos amb massa baixes. Pep Guardiola haurà de fer jugar gairebé tots els minuts la majoria de les vaques sagrades perquè la capacitat de rodar que tenia fins ara s'ha reduït al mínim. Haver de superar les dificultats habituals de les competicions sense poder regular el desgast físic i mental de tants partits fa l'empresa encara més complicada.

Cinquè: no deixar-se entabanar per alguns discursos triomfalistes que arriben des de Madrid i que podrien fer-nos creure que l'empat a dos del Madrid al Camp Nou i la consegüent eliminació dels de Mourinho és la demostració definitiva que el Madrid ja es pot considerar millor que el Barça. Hem d'estar molt contents amb els missatges que ens arriben des del madridisme. Si el meu avi ressuscités i li pogués explicar que a Madrid parlen de victòries morals i de persecucions arbitrals després de ser eliminats pel Barça també a la Copa del Rei, a l'home li agafaria un atac d'eufòria tan gran que s'hi tornaria a quedar. No ens confonguem: el Madrid va jugar molt bé la tornada però en cent vuitanta minuts el Barça va ser millor i per això va passar.

I sisè: els socis i seguidors del Barça tenen el repte d'entendre que fins i tot el millor equip de la història ha de patir molt per assolir objectius importants. El que va passar contra el Madrid dimecres ha estat sempre i continuarà sent el més habitual, un partit igualat i opcions de classificació per les dues bandes. No podem viure en la irrealitat del 5 a 0 o del 2 a 6.

I per acabar, una convicció: si hi ha un equip capaç de superar amb èxit aquests divuit dies de vertigen és el Barça de Guardiola.