Esports 28/05/2011

"El United ha millorat molt respecte a la final de Roma"

Ferguson "És la gran estrella del United, la clau del seu èxit" Estil "Defensar i atacar: defensen bé sense la pilota però sempre pensen com t'atacaran"

Toni Padilla
3 min
Robert Martínez és un dels tècnics catalans que més lluny ha arribat, i ha mantingut el Wigan a la Premier.

El català Robert Martínez (Balaguer, 1973) fa més de 15 anys que treballa en el món del futbol al Regne Unit, primer com a jugador i després com a tècnic. Aquesta temporada ha salvat el Wigan del descens a la Premier League, tot i que ha viscut dues derrotes contra el United.

Una persona que coneix tant el futbol britànic com definiria el Manchester United?

El Manchester United és la gran institució. El club més estimat, més temut o odiat. Per a qualsevol aficionat d'un altre equip poder derrotar el Manchester United és un somni. S'ha convertit en un gegant, el gran dominador, i bona part del mèrit és de Sir Alex Ferguson. Costa molt aconseguir destronar el United. El Chelsea, amb tants milions, no ha pogut; el Liverpool no ho ha aconseguit; el City ara ho torna a intentar amb diners. Però el mèrit del United és que tenen un gran projecte, en què la figura clau és Ferguson.

Quina és la clau de l'èxit quan parlem de Sir Alex Ferguson?

Potser el seu caràcter competitiu. Sempre vol guanyar i ho transmet als jugadors. Va arribar al club quan el United passava un mal moment i l'ha convertit en un gegant. A Old Trafford tothom sap qui mana. Si un jugador es pensa que és molt important, acabarà marxant perquè la gran estrella és Ferguson. Quan parlem del United podem parlar de grans jugadors, però la peça clau és el tècnic.

Aquesta temporada Ferguson ha aconseguit guanyar la lliga anglesa i tornar a una final de la Champions quan molts deien que el seu equip s'havia debilitat...

No hi estic d'acord. Potser és cert que han marxat de l'equip jugadors molt famosos com Cristiano Ronaldo i Tévez, però aquest United és millor que el que va perdre la final de Roma contra el Barça. La base de l'equip és la mateix. Mantenen un bloc molt competitiu, amb Van der Sar, Evra, Vidic, Ferdinand, Giggs, Rooney..., però ara encara es coneixen més, han guanyat experiència... i tàcticament hi ha hagut canvis. Ara Rooney, sense Cristiano, juga en una posició que afavoreix el seu lloc. Entre línies, amb llibertat. L'arribada de Chicharito Hernández li ha fet molt de bé, ja que és un punta molt llest que fa molta feina. El mexicà ha estat un dels grans fitxatges en el futbol anglès aquesta temporada. Arriba a la final en un moment de forma física espectacular. Un dels grans perills del United és precisament que els futbolistes titulars arriben físicament pletòrics. Valencia ha sortit d'una lesió i arriba fort; Chicharito i Rooney, ràpids; Carrick, molt fort... Són molt potents.

Podem imaginar un Manchester United defensiu, com s'ha vist altres cops contra equips que tenen la pilota com el Barça?

No ho crec. No seran defensius, atacaran. N'estic segur. Però ho faran d'una manera diferent al Barça, que és 100% possessió de la pilota. A Anglaterra els equips perden i recuperen la pilota ràpidament i no passa res. Tot és ràpid, d'anada i tornada. Si defensen ho fan realment bé, però ja pensen com t'atacaran. Deuen haver estudiat els partits amb el Madrid i buscaran donar joc als seus homes d'atac.

Quina percepció es té del joc del Barça a Anglaterra?

Agrada molt, però molta gent segueix opinant que és un estil poc britànic. Hi ha qui defensa l'estil d'aquí, que els permet viure partits molt oberts, disputats i lluitats. Ara, tothom admet el mèrit que té l'equip i el primer que el respecta és Alex Ferguson, que no oblida la final de Roma i que haurà preparat molt bé aquest partit.

stats