RUGBI
Esports 06/03/2011

La Santboiana lluita per mantenir la categoria i la seva història

Martí Molina
2 min
El capità de la Santboiana, Pol Massoni, en un entrenament de l'equip abans del partit decisiu.

La Santboiana se la juga. L'històric equip de rugbi es disputa la permanència en l'últim partit de la temporada. Els catalans, que s'enfronten aquest migdia al Cajasol Ciencias (12.30), depenen d'ells mateixos. I fins i tot podrien mantenir la categoria si perden. Però necessitarien que l'Alcobendas, l'altre equip que busca evitar el descens, no derroti el València, un conjunt que ja va perdre la categoria fa unes jornades.

Seria el primer cop que la Santboiana perdria la categoria. I és que des de la seva fundació, els catalans mai no han abandonat la Divisió d'Honor. Però ningú a l'equip pensa en aquest desenllaç. "Cada partit és una batalla i el que és important és acabar guanyant l'última. Estic convençut que els jugadors ho donaran tot", assegura Toni Gabarró, president d'un equip que tan sols té la baixa de Víctor Gallego, lesionat en la jornada anterior.

"Som conscients de la importància de la situació i s'ha notat als entrenaments. Crec que farem el millor partit de la temporada", assegura el capità, Pol Massoni, que conclou amb un contundent: "No baixarem".

L'equip havia aconseguit situar-se a la meitat de la classificació a l'equador de la Lliga, però una ratxa de quatre derrotes consecutives l'ha deixat a un pas de l'abisme. "Es va entrar en una dinàmica en què a l'equip li faltava confiança. En alguns partits hem sigut superiors però no ho hem sabut traslladar al marcador", reconeix Massoni.

De fet, no és pas la primera vegada que els catalans es juguen el descens a l'última jornada. L'any passat ja van viure una situació similar -tot i que jugant a domicili-, encara que aleshores hi havia més equips lluitant per evitar el descens.

La punta de l'iceberg

Tan sols han passat cinc anys des que l'equip es va proclamar campió de Lliga (2006), però des d'aleshores han passat moltes coses. Una és l'entrada de molts jugadors estrangers a la competició, una idea que xoca frontalment amb el model de club de la Santboiana.

"El rugbi no és un negoci, però la majoria de clubs es gasten moltes diners a adquirir jugadors. Diners que els arriben a través de subvencions -explica Jordi Dorca, vicepresident esportiu-. Nosaltres som un club formador i no pas comprador. Hem dedicat part dels diners a incorporar jugadors, però també hem invertit en el planter".

Aquesta filosofia ajuntada amb el fet que l'equip s'ha trobat amb "una mancança en el treball de base i, per tant, un forat generacional" -tal com comenta Gabarró- fan que la Santboiana estigui al límit del descens. Però els responsables del club defensen el model de "club formador". "Si no fos així, sempre hauríem de comprar jugadors", diu Dorca.

El vicepresident creu que "la selecció reflecteix l'estat de salut del rugbi en una zona concreta". I explica que la selecció estatal està formada per més d'un 70% de jugadors nascuts a França, però que tenen nacionalitat espanyola. "Ens hem de preguntar si això és el que volem per al nostre rugbi", comenta Dorca.

stats