CICLISME Reportatge
Esports 25/01/2011

Segon adéu d'Armstrong, cada cop més esquitxat pel dopatge

Nuria García
2 min
Segon adéu d'Armstrong, cada cop més esquitxat pel dopatge

Ala segona sembla que anirà la vençuda per al set cops campió del Tour de França. Lance Armstrong, als 39 anys -a l'abril en farà 40-, ha decidit retirar-se per segon cop del ciclisme internacional. El ciclista va decidir posar punt final a la seva participació en les proves internacionals del World Tour de l'UCI (Unió Ciclista Internacional) aquest cap de setmana, després de prendre part en el Tour Down Under d'Adelaida (Austràlia), si bé seguirà participant en algunes curses al seu país i en proves de bicicleta de muntanya o triatlons.

"Marxo sabent que he donat el millor de mi mateix, sense necessitat que em posin una placa o que m'aixequin una estàtua", va dir Armstrong abans de la seva última cursa internacional. "Si vaig guanyar set cops el Tour de França crec que va ser gràcies a un enfocament diferent del nostre esport. Vam revolucionar la manera d'entrenar, la força mental d'un equip, la manera de preparar les curses i de disputar-les, així com la manera de vendre l'esport", va afegir.

Campió del món l'any 1993, Armstrong va marcar la història del ciclisme amb els seus set triomfs consecutius al Tour (del 1999 al 2005), el primer poc després de rebre el que potser ha estat el cop més dur de la seva vida, quan es va haver de retirar de manera obligada per tractar-se un càncer als testicles amb metàstasi als pulmons i al cervell. Va ser temporal, i Armstrong va tornar amb més força que mai, aconseguint una fita a la cursa francesa que de ben segur serà difícil de superar. L'any 2005, abans de participar i guanyar el seu setè Tour, el texà va decidir que es retirava, però tot just tres anys més tard se'n va desdir i va anunciar el seu retorn per al següent curs, amb 38 anys. El 2009, Armstrong va aconseguir ser tercer al Tour que Alberto Contador va guanyar.

L'ombra del dopatge

Armstrong està sent investigat per l'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units, que tracta d'aclarir si el ciclista de Texas va desviar part dels 30 milions d'euros que el seu antic equip, l'US Postal, va rebre entre 1999 i 2001 del Tresor d'EUA per a l'adquisició de substàncies dopants. I més recentment, a més, Armstrong ha vist com la revista Sports Illustrated afirmava sense miraments que el ciclista s'havia dopat, reforçant la seva tesi amb declaracions d'antics col·laboradors del texà, com ara auxiliars i excorredors.

A més, tot just ahir, al diari Sunday Star-Times de Neozelanda, un exmecànic seu des de l'any 2003 al 2005, Mike Anderson, el va acusar d'haver-se dopat. "Armstrong podria convertir-se en el futur en el símbol de diverses dècades de corrupció en el ciclisme professional", dispara Anderson. Lance Armstrong segueix negant totes les acusacions i aquest cap de setmana es mostrava tranquil, però l'última paraula sobre aquest tema la tindrà Jeff Novitzky, l'investigador del jutjat federal de Los Angeles que amb anterioritat ja va dur l'atleta Marion Jones a la presó per haver mentit i negat que s'havia dopat.

stats