FOT-LI POU

La decisió cabdal

Mentre la majoria de nosaltres estem pendents del present, del partit d'aquesta nit contra el Betis, de l'estat de forma dels futbolistes fonamentals de l'equip, de les declaracions de Gerardo Martino o de les decisions de la junta directiva, Andoni Zubizarreta, que ha renovat fins al 2016 com a director esportiu, té la responsabilitat de decidir com serà el Barça del futur.

Zubizarreta acompanyarà Rosell fins al final del seu mandat i, per tant, serà el màxim responsable d'algunes decisions que marcaran de manera determinant els pròxims anys del primer equip. Zubizarreta és un executiu molt criticat a l'entorn. El Crackòvia el trinxa sense compassió cada dilluns i desenes d'analistes l'acusen de falta de lideratge, d'haver estat incapaç de fitxar un central i de tocar el violí amb premeditació i traïdoria quan parla davant dels micròfons (és un bon violinista, sí). No li atribueixen gairebé cap mèrit en els fitxatges bons i s'enduu castanyes a dojo per les incorporacions que no han sortit bé (de fet a Txiki Begiristain li va passar una cosa semblant).

Doncs bé, Zubizarreta té ara l'oportunitat de treballar amb calma i temps per apuntalar el Barça de la pròxima dècada i de pas per reivindicar-se (tot i que segurament ell diria que no en té cap necessitat perquè no ha de demostrar res a ningú), i ho haurà de fer d'entrada tancant les renovacions de Piqué i Iniesta, però sobretot prenent dues decisions que seran determinants per entendre el Barça del 2020. La primera, decidir quin central ha de venir la temporada que ve per reforçar una posició que fa massa anys que dóna maldecaps.

Aquesta temporada Zubi ha estat esquarterat per no haver reforçat el centre de la defensa tot i que en només tres mesos s'ha demostrat que potser no feia tanta falta i que amb Puyol recuperat i donant oportunitats a Bartra, de moment, ja n'hi havia prou. El curs que ve, però, caldrà que vingui un central i si Zubizarreta l'encerta, aquesta posició, en principi, quedarà coberta durant molt de temps.

Ara bé, el repte majúscul de la trajectòria de Zubi com a director esportiu serà substituir Víctor Valdés. No crec que hi hagi una posició més difícil de cobrir en un equip com és el Barça. El Camp Nou ha devorat sense pietat porters de primer nivell, i cada vegada que un de consolidat i estimat per la gent ha marxat el següent ha hagut de suportar actituds que fregaven l'assetjament laboral (Zubi ho sap molt bé, va suplir Urruti i el primer any li van dir de tot).

Zubizarreta ha de trobar un porter jove i amb personalitat, segur sota els pals, sòlid en l'un contra un i amb capacitat de jugar la pilota amb els peus (existeix?). I, a més, haurà de convèncer la gent que per molt bo que sigui, aquest noi necessitarà un temps d'adaptació i que seria injust i un punt ridícul demanar-li que des del primer dia rendeixi com el millor Valdés.

Amb el record de Baía, Lopetegui, Dutruel, Enke i Rüstü encara molt present, Andoni Zubizarreta té uns quants mesos per prendre la decisió més important de la seva carrera com a director esportiu.

El + vist

El + comentat