Una decisió que marcarà el futur del president i candidat Bartomeu

La junta debat si recorre la sentència sobre Laporta o convoca l’assemblea

Josep Maria Bartomeu prendrà demà una de les decisions més importants des que va agafar el relleu de Sandro Rosell al capdavant del Barça. La junta es reunirà de manera extraordinària per decidir si recorre la sentència del judici per l’acció de responsabilitat que es va fer pública aquest dimarts i va exculpar Joan Laporta i setze exdirectius de tenir pèrdues durant l’anterior mandat. La junta actual bull, les opinions difereixen i, fins i tot, no hi ha unanimitat sobre les obligacions que té la directiva davant dels socis.

“No ho hauria d’haver fet. Va condicionar tot el mandat”, expliquen veus autoritzades del Camp Nou quan recorden el vot en blanc de Rosell el dia que es va votar en assemblea emprendre accions legals contra l’anterior junta. Ara, Bartomeu es troba en una situació similar. La junta està fragmentada, com ho ha estat durant els últims mesos sobre aquest fet, i s’ha de prendre una decisió que marcarà el mandat de Bartomeu fins al 2016 i les seves aspiracions presidencials. Per això, fins i tot hi serà el vicepresident econòmic, Javier Faus, que havia de tornar de l’Àsia la setmana que ve però ha anticipat el retorn per abordar aquesta decisió transcendental.

Ni directius ni executius es posen d’acord en quin és l’escenari actual. La majoria de les fonts consultades creuen que l’assemblea del 2010 els obliga a recórrer la sentència. El contrari seria incomplir el mandat dels compromissaris. “Tècnicament hi estem obligats”, expliquen al Camp Nou. No tothom ho veu de la mateixa manera. Hi ha diferents interpretacions jurídiques. És “qüestionable” que la junta hagi de recórrer tant sí com no la resolució, apunta una altra veu amb pes al club.

En cas que Bartomeu decideixi no recórrer, la majoria de les veus consultades aposten per traslladar la decisió al soci, és a dir, convocar una assemblea extraordinària. Tal com marca l’article 27 dels estatuts, la cita amb els compromissaris hauria de ser “preferentment” en dia de partit i com a mínim quinze dies després d’anunciar que es farà una assemblea. Com que el Barça té vint dies hàbils per recórrer la sentència, i això fixa una data límit del 25 de novembre, l’assemblea s’hauria de celebrar el dissabte 22, coincidint amb el duel contra el Sevilla, previst per a les 20 hores.

El debat és encès. N’hi ha que volen una segona batalla jurídica. “Aparentment han guanyat ells, però no és així”, diu un directiu que considera que la manera com està redactada la sentència “dóna peu” a un recurs. Altres, en canvi, no volen a sentir a parlar d’un nou capítol judicial. Ja fa temps que l’haurien aparcat. “Estem ressuscitant un mort”, argumenten en referència a Laporta.

Precisament, l’expresident s’explicarà aquest migdia al Col·legi de Periodistes. Ho farà acompanyat de Rafa Yuste, Maria Elena Fort, Josep Ignasi Macià, Albert Perrín, Josep Cubells, Xavier Bagués i Jacint Borràs, entre d’altres. Laporta ressuscita, mentre Bartomeu ha de decidir si tanca definitivament un capítol més. Una carpeta que marcarà la seva presidència, i també les opcions de presentar-se al 2016.