VALLPARADÍS
Esports 02/01/2012

El dia més important de la setmana

àlex Gozalbo
2 min

Xavi Pascual començava a entrenar i pensava que el bàsquet es podia resumir en uns quants fulls d'Excel, en els quals acumulava dades i estadístiques tant dels rivals com dels seus jugadors. Després, durant els partits, utilitzava aquesta informació per decidir alguns dels canvis i de les tàctiques.

Un dia el seu equip perdia per nou punts un partit al qual li quedaven tres minuts. El tècnic va demanar un temps mort i mentre els jugadors s'asseien a la banqueta va consultar els seus quadres estadístics. Com sempre. Aleshores va aixecar la vista per veure les cares de l'equip i va entendre que no era moment de pensar en números. "Heu oblidat que avui és el dia més important de la setmana", va dir gairebé sense pensar. El discurs va servir per remuntar el partit i, sobretot, per canviar la seva visió de com un entrenador pot alterar el joc.

Anys després Xavi Pascual és va convertir en l'entrenador més jove a guanyar l'Eurolliga i ara acumula un palmarès impressionant. La seva habilitat per condicionar partits ha anat en augment i pocs equips poden competir en riquesa tàctica amb el Barça Regal. En el bàsquet, com en qualsevol esport, un pocs entrenadors inventen i la resta copien. El tècnic de Gavà pertany al primer grup.

De tant en tant passa que els entrenadors no se senten partícips de les decisions importants que afecten el joc, com ara el canvi de regles o de sistema de competició. Pocs estaments de l'esport estudien millor que ells què passa en els 420 metres quadrats d'una pista de bàsquet i, en canvi, sovint són ignorats.

Per això Xavi Pascual va aixecar la veu dimecres, quan l'Eurolliga va anunciar que cada equip haurà de jugar vuit partits més per temporada. "Els jugadors són atletes, però també són persones i ja no poden jugar més dies a l'any. No sé d'on treuran l'energia per poder jugar".

A la NBA juguen més partits, però els equips no tenen les mateixes limitacions. "S'haurà de pensar a canviar el format de la construcció de les plantilles, perquè amb 12 jugadors, canvis limitats i sistemes de quotes costarà bastant. Seria interessant poder tenir més esportistes", adverteix l'entrenador del Barça Regal. En un món tan professionalitzat com l'esport, ha arribat el moment de revisar les anacròniques restriccions de quotes.

L'Eurolliga ha fet un moviment egoista, però atrevit: augmenta els partits i els situa en dijous i divendres, allunyant-los del futbol televisat. La mesura exigeix resposta de la Lliga Endesa. I això esperem.

stats