Esports 20/10/2014

La judicialització surt molt cara al Barça, en imatge i diners

El judici pel cas Neymar ha suposat més de 20 milions al club

i
Albert Llimós
3 min

BarcelonaNo només és una qüestió d’imatge, sinó també de números. La judicialització que s’ha viscut durant aquests últims mesos li està sortint molt cara al Barça. No només pels 900.000 euros que l’entitat es va gastar en set bufets d’advocats durant l’exercici passat, sinó també per les despeses derivades d’aquests litigis que continuen obertes i que estan tenint un impacte molt gran en l’economia del Barça. Especialment, pel cas Neymar.

Durant el torn de preguntes de l’Assemblea, Josep Maria Bartomeu va admetre que la judicialització és un dels grans problemes del club. Una assignatura pendent, que comportarà canvis en el departament jurídic i la necessitat de reforçar les relacions amb els organismes esportius per evitar que les sancions es repeteixin, tal com ha passat en el cas de La Masia i la FIFA. En això, hi té molta importància Albert Soler, l’encarregat de recuperar les relacions amb els màxims organismes, que en alguns casos pràcticament s’havien oblidat.

Una operació delicada

Tot i que una part d’aquests diners es podria acabar recuperant -en funció de la resolució final-, l’impacte del procés judicial pel cas Neymar en els comptes del curs passat supera els 22 milions, tal com reflecteix la memòria econòmica.

El 24 de febrer el Barça va fer una autoliquidació complementària de 13,5 milions. El club considera que els impostos els havia de pagar el pare de Neymar al Brasil, però per evitar que el cas anés a més, va decidir abonar aquesta quantitat a la Hisenda espanyola per “donar cobertura a les eventuals interpretacions que es puguin donar en tots els contracte signats” amb Neymar, com detalla l’informe d’auditoria de Deloitte, que especifica que aquests 13,5 milions es consideren com “més cost de l’adquisició” del brasiler. Al marge d’aquest pagament, que el Barça manté que recuperarà en part perquè s’ha acabat pagant al Brasil i a Espanya, el Barça va registrar 10,6 milions com a pèrdues patrimonials que es puguin produir “com a conseqüència de les resolucions dels processos judicials actualment en curs”. Es tracta d’una provisió que el Barça va registrar en l’exercici 2013-14 per fer front, “bàsicament”, diuen des del club, a una possible sanció pel cas Neymar. Un exercici de “prudència”, expliquen al Camp Nou, i que equivaldria a la sanció màxima que pogués arribar per aquest litigi. Si no s’hagués registrat aquesta pèrdua s’haurien presentat 10 milions més de benefici. El Barça, doncs, a instància dels “assessors legals” va registrar 10,6 milions per a possibles futures sancions, la majoria (8,8) pel cas Neymar, però també per altres processos oberts, entre els quals hi ha el litigi amb MCM, que reclama 100 milions al Barça per un conflicte en l’explotació de la façana de La Masia.

Pèrdua de 3,2 per Víctor Andrade

A més, com reflecteix la memòria econòmica, el Barça va haver de registrar com a pèrdues els 3,2 milions per la no contractació de Víctor Andrade -un dels tres jugadors del Santos pels quals es tenia un dret preferencial- en haver pagar 7,9 milions als brasilers. El jugador va marxar gratis al Benfica i el Barça reconeix la pèrdua. “S’ha decidit no exercir el dret preferent de compra d’un jugador que ha cancel·lat anticipadament el contracte laboral amb el club amb el qual el Barça havia pactat el mencionat dret preferencial de compra, cosa que ha generat una pèrdua de 3,2 milions”, diu l’informe.

A banda d’això, el club ha hagut de pagar 373.000 euros per la sanció de la FIFA pel cas de La Masia, que el Barça admet que no pot recuperar encara que guanyi el litigi al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS). A més, si aquesta setmana el jutge José Manuel Martínez Borrego resol que el Barça perd el judici per l’acció de responsabilitat contra Joan Laporta i 16 exdirectius més, el club hauria de fer front a les despeses dels advocats, que sumen més d’1,2 milions d’euros.

stats