UN CLÀSSIC A LES SEMIFINALS
Esports 27/04/2011

Com jugar contra qui et contrajuga

Natalia Arroyo
3 min
El joc del gos i el gat Pepe persegueix Messi en la final de Copa del Rei a Mestalla. El portuguès està cridat a ser novament la peça que sostingui defensivament el Madrid, mentre que l'argentí buscarà trobar els espais en atac que no ha tingut fins ara.

Aïllar-se del resultat i valorar en la justa mesura com van anar els dos duels previs és la tasca més difícil que deuen haver tingut Guardiola i Mourinho. Analitzar el joc, avaluar la capacitat de tots dos equips d'executar els plans previstos (el d'un, jugar i el de l'altre, contrajugar) mantenint allunyades les emocions, no és gens fàcil en un partit d'alt voltatge com el que s'espera. Però l'èxit d'aquesta eliminatòria rau en l'habilitat de disseccionar amb fredor, amb gel, què proposaran tots dos equips aquest vespre.

Gestió emocional

Ser capaç de jugar sense fer cas de les provocacions ni de l'àrbitre

Més enllà de saber quines seran les peces que se situaran sobre la gespa -més alta o més seca- i de saber com s'hi ubicaran, la capacitat d'uns i altres de mantenir la concentració en el joc, només en el joc, serà clau. El Madrid necessita posar els cinc sentits a mantenir l'ordre defensiu i la tensió competitiva per no perdre referències ni marques, mentre que el Barça ha d'ignorar les puntades de peu i limitar-se a millorar la precisió i intensitat durant la fase ofensiva.

Canvis en el dibuix tàctic

Tant Guardiola com Mourinho podrien modificar l'1-4-3-3

Tothom espera que el Madrid, animat pels bons resultats, repeteixi la fórmula del trivot defensiu. Però, de tan evident, sembla poc probable i més si es té en compte que Mourinho s'hauria basat en l'anada de semifinals amb l'Inter de Milà de l'any passat per preparar el duel d'avui. El portuguès, doncs, podria modificar un pèl el seu esquema per encabir-hi un 1-4-2-3-1. Pepe, amb Lass, continuaria sent el líder en la contenció, l'home que oxigena els blancs per fora perquè ofega el Barça per dins amb el seu recorregut. Obligat per les baixes, Guardiola podria proposar un fals 1-3-4-3, reajustant la posició d'Alves, més profund que fins ara per tenir superioritat al mig del camp i tancar amb tres centrals.

Donar sentit a la possessió

El Barça haurà de moure bé i ràpid la pilota que no vol el Madrid

Matisos de posició al marge, la idea de joc del Barça és clara: atacar a través de la pilota, mentre que el Madrid hi renunciarà tan descaradament com faci falta. Sense Iniesta, la combinació blaugrana perd talent (amb Thiago el recuperaria), però l'alternativa de Keita ofereix al Barça una opció sorpresa i el fa guanyar en profunditat, amb entrades des de segona línia. Per dins tornarà a ser necessari que Messi s'alliberi del marcatge de Pepe per desbordar en l'un contra un, que Xavi rebi en zones més determinants del joc i que Alves s'incorpori per banda per guanyar línies de passada.

Villa i Pedro per fixar

L'asturià pel centre i el canari per l'esquerre han d'aparèixer més

Al Barça li ha faltat remat, li ha faltat verticalitat. Agafant de referència la segona meitat a Mestalla, els culers podrien sortir d'inici amb Villa en punta perquè fixés els centrals, estirés l'atac blaugrana i obrís espais a través dels desmarcatges en ruptura. Per l'esquerre, caldrà recuperar la versió més pura i vertical del Pedro extrem, buscant el duel.

Evitar les pèrdues

Els locals seran agressius en la pressió per forçar l'errada visitant

Temorós del contraatac que el Madrid construeix quan recupera la pilota, el Barça ha jugat amb reserves en zones de màxim risc. La presència darrere de Mascherano i Puyol, però, permet Busquets i Piqué ser més valents iniciant joc i Xavi creant-lo, sense deixar d'estar alerta.

stats