MUNDIAL DE CLUBS
Esports 14/12/2011

La llarga ombra de Qatar arriba al Japó

Toni Padilla
3 min

YOKOHAMA (ENVIAT ESPECIAL)El 10 d'octubre del 2003, Josep Guardiola iniciava una nova aventura debutant a la lliga professional de Qatar amb l'Al-Ahli de Doha. Defensant el color verd-i-blanc del seu nou club, el de Santpedor va jugar els 90 minuts d'un partit que es va celebrar sota una forta calor (prop de 40 graus) i que acabaria amb derrota per 3 a 2 davant de l'Al-Sadd per culpa de tres gols de l'equatorià Carlos Tenorio. Poc s'imaginava Guardiola llavors que es retrobaria amb l'Al-Sadd el desembre del 2011 a Yokohama.

Competició desnivellada però no exempta de sorpreses, el Mundial de clubs permet veure equips com l'Al-Sadd desafiant el Barça. Els jugadors de l'equip de Qatar passejaven ahir per Yokohama comprant articles de noves tecnologies abans de tornar al seu hotel, el Sheraton, ignorats per la major part de japonesos. El Barça, que dorm a una estació de metro de distància del seu rival, s'entrenava amb certa expectació per seguir les ordres d'un Guardiola que ha treballat fort aquests dies per conèixer el campió de la Champions asiàtica. El cos tècnic blaugrana, que avui tindrà observadors a l'altre semifinal, vol tenir cura especialment dels contraatacs de l'equip de Jorge Fossati, en què homes com Niang o Belhadj poden fer mal. El Barça, doncs, treballa fort per conèixer un rival al qual Guardiola es va enfrontar com a jugador no fa gaires anys.

Curiosament, quan Guardiola va donar al Barça el seu primer Mundial de clubs ara fa dos anys davant de l'Estudiantes, el destí va voler que abans toqués superar un equip mexicà en les semifinals, l'Atlante. Guardiola havia acabat la seva carrera al futbol mexicà, al Dorados de Sinaloa, i en la prèvia del matx va alertar del nivell del futbol d'aquest país, que havia arribat a conèixer molt bé. Dos anys després, el rival en semifinals torna a ser originari d'una lliga on Guardiola va jugar: l'Al-Sadd, el club amb més lligues del Qatar, l'únic amb títols internacionals (dues Champions, una abans i una després del canvi de denominació d'aquesta copa) i entre altres coses l'equip que va guanyar la lliga aquell primer any de Guardiola vivint a Doha. Demà a l'estadi internacional de Yokohama (11.30 h), l'Al-Sadd, que va derrotar en els quarts de final l'Espérance africà, només tindrà el suport d'un petit grup d'aficionats, però entre aquests aficionats hi haurà molts membres de la casa reial.

Seguiment especial d'Al Jazeera

L'Al-Sadd és el club més històric del futbol de Qatar i el que manté més lligams amb la família reial. L'home fort al club és Jassem bin Hamad al-Thani, fill primogènit de l'emir del país, Hamad bin Khalifa al-Thani, tot i que oficialment el president és un altre fill, el sisè: Mohamad bin Hamad bin Khalifa al-Thani. La mare d'aquests dos xeics és Mozah bint Nasser al-Missned, presidenta de la Fundació Qatar, que patrocina el Barça i creada per decret reial el 1995 per l'emir del país. Tot queda a casa, doncs.

A Qatar el partit de demà ha provocat molta expectació i diversos periodistes d'aquest estat ja treballen a Yokohama, especialment els d'Al Jazeera. Guardiola és molt respectat a Qatar, després dels dos anys que va viure a Doha i del seu suport a la campanya per escollir aquest estat com a seu del Mundial del 2022. Una campanya presidida pels membres de la casa reial, que utilitzen l'esport per enfortir la posició mundial d'un emirat menut però molt ric en recursos naturals.

Guardiola va jugar dos anys a l'Al-Ahli de Doha, anys en què va viure tranquil, estudiant molt, cuidant els seus dos fills (el tercer encara no havia nascut) i jugant a golf. Aquesta època va coincidir amb el boom del futbol de Qatar, quan es van fitxar jugadors com Hierro, Effenberg o Batistuta. L'Al-Sadd, però, ja havia fitxat noms coneguts abans, com els tècnics Bora Milutinovic i Carlos Parreira, o el brasiler Romario. I és que el rival del Barça sempre ha estat la nineta dels ulls d'una família reial que guanyi qui guanyi demà, estarà contenta.

stats