Esports 30/05/2011

El millor director d'una gran orquestra

A. Soldevila / N. García
3 min
Visionari Xavi sempre va més enllà i veu la passada impossible, per més controladors, com Carrick, que li posin.

Xavi Hernández va debutar amb el primer equip del Barça l'estiu del 1998 a l'Estadi Lluís Sitjar, davant del Mallorca, a l'anada de la Supercopa d'Espanya. Tenia 18 anys. Va sortir en l'onze inicial i no va poder tenir més bon debut, ja que va marcar un golàs. En aquell partit, Xavi va començar a escriure una història que encara no s'ha acabat, però que ja és una de les millors del Barça.

En aquella mateixa temporada, Xavi va marcar un gol que tothom recordarà, especialment el seu entrenador, Louis van Gaal, a qui va salvar el cap. Va ser al Nuevo Zorilla de Valladolid, un 20 de desembre gelat en què l'entrenador blaugrana es jugava el càrrec. Gràcies al gol de Xavi, de cap, el Barça va guanyar per 0-1. El Barça no va destituir Van Gaal, l'equip va acabar guanyant la Lliga i el jugador terrassenc va ser premiat amb el premi Don Balón com a jugador revelació del torneig.

Una temporada després, Xavi va agafar el control total del mig del camp blaugrana. La lesió del seu actual entrenador, Pep Guardiola, va facilitar la incursió del futbolista en l'onze inicial, una posició que ja no va perdre i que manté fins avui.

Amb només 25 anys, el de Terrassa ja va superar l'estratosfèrica xifra de 300 partits com a jugador del Barça, i aquest 5 de gener es va convertir en el futbolista blaugrana amb més partits oficials i va superar Migueli, que tenia el rècord amb 549. En la primera temporada amb Guardiola a la banqueta, l'avui segon capità -per darrere de Carles Puyol-, va superar una de les seves marques personals: marcar 10 gols en una mateixa temporada.

El relleu de Guardiola

Ara Xavi és un dels pilars del joc blaugrana, juntament amb l'eix de la defensa, Iniesta i Messi. El seu rol és, potser, el més important de tots. L'estil del Barça ve marcat per aquest futbolista, el joc de toc és l'essència d'aquest club i Xavi és el que porta la batuta en aquest aspecte. "No hi ha color, ell és molt millor del que jo vaig arribar a ser. Ell ha superat totes les expectatives", va dir Guardiola després d'una nova exhibició de Xavi sobre la gespa. El tècnic blaugrana, que ha trobat en el migcampista egarenc la seva extensió perfecta sobre el terreny de joc, no es va estar de recordar el canvi generacional que va provocar l'eclosió de Xavi al Barça: "La meva virtut va ser marxar abans que ell em retirés. Fa les coses més bé que jo", va afirmar Guardiola.

De fet, aquest any al Ciutat de València, després d'empatar contra el Llevant i que el Barça es proclamés campió de Lliga, Xavi va igualar Guardiola en el nombre de Lligues aconseguides. El de Terrassa, però, supera el tècnic en Lligues de Campions. Guardiola només en va guanyar una com a jugador, tot i que com a entrenador ja és una altra història, i s'ha convertit en el primer inquilí de la banqueta blaugrana que aconsegueix aixecar dos títols europeus (2009 i 2011), tots dos contra el mateix rival.

El migcampista de Terrassa no ha passat desapercebut mundialment, i des del 2008 ha començat a acumular, a més de títols, distincions personals. I és que cada cop que juga, Xavi deixa bocabadat el president de la UEFA, Michel Platini. L'exjugador ja va quedar meravellat del joc del de Terrasa quan el va descobrir al juvenil del Barça.

El 2008, Xavi va quedar cinquè en els premis FIFA World Player, i en aquella mateixa temporada va ser nomenat millor jugador de l'Eurocopa de seleccions, perquè va ser un dels jugadors claus en la conquesta del trofeu. L'any 2009 va ser guardonat amb els tercers llocs en el rànquing de millors jugadors del món, tant al premi FIFA World Player com a la Pilota d'Or. Aquesta temporada, amb els dos guardons units en un sol premi, Xavi ha tornat a quedar tercer, per darrere dels seus companys Messi i Iniesta.

stats