FOT-LI, POU

Per molts partits més

Retirar-se al Barça. Completar una carrera brillant defensant una sola samarreta de club. Després de set-cents partits com a blaugrana seria meravellós que Xavi Hernández acabés els seus dies com a futbolista professional al mateix lloc on els va començar, però ¿com es pot aconseguir que en un equip tan exigent i amb una afició tan peculiar Xavi sigui el que els anglesos anomenen un one club man? Per molt que Xavi sigui fonamental des de fa anys, per molt que hagi estat el director d'orquestra del millor equip de futbol que molts hem vist jugar, l'edat no perdona i el soci del Barça menys.

Cada vegada sento més comentaris d'aficionats reclamant que Xavi marxi i deixi pas als més joves, com si el fet de tenir més de trenta anys el convertís en un prejubilat que ja no té espai en aquesta plantilla. Potser sí que els millors anys de la vida professional de Xavi ja han passat, però això no vol dir que no tingui encara prou futbol al cap i als peus per ajudar el Barça uns quants anys més. Xavi continua sent un dels millors a la seva posició i seria un error engegar-lo. Ara bé, per aconseguir que es retiri al Barça i que tant ell com l'equip en surtin beneficiats caldrà trobar un equilibri entre les aspiracions del futbolista de continuar jugant amb regularitat i la necessitat dels entrenadors de començar a donar la batuta als migcampistes que hauran de prendre el relleu definitiu. Dit d'una altra manera, si Xavi entén que a poc a poc el seu protagonisme minvarà i que, per tant, el seu rol dins el col·lectiu canviarà però que pot continuar sent molt valuós aportant menys minuts de qualitat i fent vestidor, no veig per què no ha de retirar-se a l'equip de la seva vida.

Si en el futur Xavi s'enroqués i exigís una titularitat sistemàtica com si encara fos el de les millors èpoques, aleshores tot es complicaria. El futbolista és prou sensat i intel·ligent per no provocar una situació incòmoda que només generaria problemes. Per la seva banda, el club i sobretot l'afició hauran d'entendre que ja no podran exigir a Xavi el que ha donat durant tants i tants partits. En tota aquesta pel·lícula només hi ha un problema: Xavi cobrarà en els propers anys una quantitat de diners que el situarà entre els responsables de tirar del carro en cada partit. Ja no podrà fer-ho, tot i que cobrarà com si pogués. Això ja no té solució, el contracte està firmat i no hi ha volta enrere. Per tant, seria bo no retreure-li cada dos per tres el sou que té. Només serviria per crear mala maror. El seu representant va negociar bé, el Barça va acceptar pagar-li una morterada molts anys i ja està. El repte és dels que fan època: aconseguir que una llegenda com Xavi marxi cap a casa havent defensat només la samarreta del Barça i que ho faci content i sortint per la porta gran. Amb una mica de generositat general es pot aconseguir, i quan plegui que li facin una estàtua a l'esplanada de tribuna. Se la mereix.