La pregunta recurrent

Tothom en l'entorn del Barça està tan ben acostumat amb Leo Messi, el millor jugador del món, que quan no excel·leix, els dubtes, tant els raonables com els altres, apareixen per tots els racons del barcelonisme. De fet, des de la famosa lesió de la temporada passada contra el PSG, l'estat físic de Messi és un misteri digne de Sebastià d'Arbó. Ningú no ha permès als metges explicar amb claredat com està el futbolista franquícia del club i, en conseqüència, cadascú s'ha construït una teoria pròpia, a vegades basada en les prestacions sobre el terreny de joc, a vegades sostinguda per l'actitud del jugador o directament creada amb rumors i retalls de converses plenes d'especulacions gratuïtes.

Gerardo Martino, com van fer abans Tito Vilanova i Pep Guardiola, defensa i defensarà sempre en públic el jugador. Els companys de vestidor fan i faran tres quarts del mateix. És lògic i assenyat protegir un futbolista que en condicions normals et traurà les castanyes del foc gairebé sempre, i precisament per això que la plantilla tanqui files amb Messi no vol dir res especial.

Com diu el Tata, els números de Messi són molt bons, però a vegades el futbol no es pot mesurar només amb números: sovint les sensacions també compten. I en molts moments d'aquest inici de la temporada no hem vist la versió que ens agrada de Leo Messi, no hem pogut gaudir d'aquell davanter amb espurna que destrossa defenses sense despentinar-se, que atreu l'atenció dels rivals i genera espais per als companys i que es converteix en un malson infinit per al contrari. Ha marcat la diferència perquè és el millor de bon tros, però encara no l'hem vist agafant la velocitat de creuer d'altres temporades. Per què?

Aquesta és la gran incògnita. ¿Potser s'està reservant per al Mundial? No m'ho crec, és massa voraç per llançar per la borda tota una temporada. ¿L'ha afectat la presència d'un company de les característiques de Neymar? De moment estan demostrant bona química sobre el terreny de joc i la presència al camp d'un altre maldecap per al rival hauria de beneficiar el joc de Messi. ¿És un problema de sistema de joc? No. La majoria dels minuts els ha jugat de fals davanter centre, com els últims anys. ¿És un problema de forma física o d'inseguretat després d'alguns problemes musculars que fa temps que arrossega? Aquí ens falta molta informació. Seria molt valuós saber si Messi gira rodó o si pel que sigui no acaba de trobar-se bé del tot. Però hi ha una altra possibilitat: ¿i si el que està passant és que tots plegats li estem exigint massa? ¿I si l'error és no entendre que ni Messi pot fregar la perfecció cada tres dies? ¿I si haguéssim perdut el món de vista per culpa d'un rendiment sostingut impossible d'imaginar fa cinc anys? Només tinc una certesa: amb Messi s'ha d'anar amb peus de plom, perquè és el tancador de boques més contundent de la història del futbol.

El + vist

El + comentat