Fot-li Pou
Esports 29/10/2011

Els retratats

i
Joan Maria Pou
2 min
Guardiola va defensar ahir Lionel Messi, que ha rebut algunes crítiques després de tres partits sense marcar.

Quina situació més trista: Pep Guardiola havent de defensar en roda de premsa el rendiment de Leo Messi. Esperpèntic. ¿Què més ha de fer Messi per generar unanimitat durant una temporada sencera? ¿Quantes vegades més ha de demostrar que és un futbolista superlatiu perquè el deixem tranquil si un dia no és una piconadora? ¿Quantes de les persones que cada dia li exigeixen una mica més a Messi poden presumir de treballar gairebé sempre fregant la perfecció? Ningú.

Cada vegada que el millor jugador del món baixa una mica de res el seu rendiment, resulta que és massa individualista o que xuta poc de fora de l'àrea o que està massa pendent de Cristiano Ronaldo o que està cansat perquè juga massa. Es veu que el seu entrenador no administra prou bé els minuts de Messi i que el jugador és massa voraç.

Fantàstic, només em faltava aquesta. Si fem un repàs dels números de Messi des que l'entrena Guardiola, només podem concloure que cada any ha estat més important per a l'equip que l'anterior. Cada vegada marca més i passa millor. I més enllà del nombre de gols i d'assistències, la influència general en el joc cada temporada ha estat superior. Potser hauríem d'admetre, doncs, que l'entrenador està gestionant una mica bé la carrera de Messi, oi? Alguns dels que diuen que hauria de descansar més, ¿poden garantir que passant més temps a la banqueta rendiria encara més? Sí? ¿Les prestacions de Messi poden ser encara millors? ¿N'estem segurs d'això? Em sembla un punt pretensiós. Alguns potser pensen que Messi és una màquina sense defectes que no pot tenir debilitats ni cometre errors. No s'ho mereix. Messi no només ha marcat les diferències en partits que cap de nosaltres no oblidarà mai, també s'ha fet un tip de marcar gols o de repartir assistències en partits que tots plegats hem esborrat de la memòria perquè no tenien cap valor especial. Messi és el millor que li ha passat al Barça en moltes dècades, Messi és una excepció deliciosa, Messi representa l'essència del futbol, Messi és un regal, un luxe, una joia única que s'ha de mimar amb una cura especial perquè perduri.

Un parell o tres de partits sense marcar i tres quarts d'hora d'espessor mental i ja treuen el cap quatre atabalats amb un munt de presumptes arguments per dubtar de l'estat de forma de Messi. Va, home, va.

Xavi va dir fa molt de temps que tots els que repten o qüestionen Messi acaben retratats. Aquesta vegada tornarà a passar el mateix, ja ho veureu.

stats