VALLPARADÍS
Esports 13/02/2012

El taiwanès que dormia al sofà del seu germà

àlex Gozalbo
2 min

El primer dia que Jeremy Lin va anar a entrenar-se amb els New York Knicks, els responsables de seguretat del Madison Square Garden no li van permetre el pas. El jugador d'origen taiwanès, a qui alguns treballadors encara confonen amb un fisioterapeuta de l'equip, és un tipus atípic que dorm al sofà de casa del seu germà i que cobra el salari mínim.

El base ha protagonitzat una d'aquelles transformacions que tant agraden als guionistes de Hollywood, en una setmana ha passat de ser un autèntic desconegut a convertir-se en tot un fenomen mediàtic a la NBA.

Lin, que mai abans havia sumat 10 punts en un partit de la NBA, s'ha convertit de la nit al dia en un gran anotador, liderant uns New York Knicks que amb ell com a base titular sumen ja cinc victòries consecutives. La seva mitjana en els últims enfrontaments és de 26,8 punts.

Aquest atípic jugador, format a la Universitat de Harvard, s'ha convertit en un heroi fins i tot a la Xina, on han oblidat conflictes passats i han adoptat els seus èxits com a propis.

Dijous comença la Copa del Rei a Barcelona i els vuits equips tenen jugadors que aspiren a convertir-se en Jeremy Lin per una setmana. Un dels que està més capacitat per protagonitzar aquesta metamorfosi és Xavi Rabaseda, que ahir va anotar 14 punts en 19 minuts a Badalona.

Natural de Ripoll, Rabaseda va arribar al Barça Regal fa més d'una dècada, quan va superar amb el braç dret enguixat unes proves al Picadero, el mític pavelló situat a la Travessera de les Corts de Barcelona. El jove aler va destacar a la jornada de captació pel seu domini de la pilota amb la mà esquerra. Tenia un físic interessant i bones habilitats, així que va cridar ràpidament l'atenció. Com que no el coneixien, li van preguntar si era esquerrà. La sorpresa dels entrenadors que van supervisar la prova va arribar quan va respondre que no, que el seu braç bo era el dret, el que tenia enguixat.

Rabaseda, batejat pels seus companys com El Rus pels seus trets físics (cabell ros, ulls blaus i pell clara), va acumular distincions i medalles amb les diferents categories de formació, fins que la temporada passada va completar una gran campanya a Fuenlabrada. El seu retorn a can Barça, però, no ha estat senzill i està patint per trobar minuts en un equip on són molt cars. El seu entrenador no li permet errades en defensa i la seva agència de representació li va recordar fa unes setmanes que no podia relaxar-se. Ara ha arribat el seu moment.

stats