Ara Estiu 18/07/2011

Del tuit al carrer, de les places als llibres

Maria Ortega
2 min
Els rastres de la protesta Les accions dels indignats,   que van pintar el seu símbol  al carrer, han deixat rastre  al record i el pensament  de la gent.

"No érem ningú, no seguíem ningú i ningú no ens seguia". "Del tuit al carrer: vam perdre la vergonya". "Érem 30 el primer dia i ens vam convertir en milers". Són només tres propostes per explicar què es el 15-M sorgides des del mateix si del moviment. Quan tot just fa dos mesos de l'esclat dels indignats , aquest malestar busca ara maneres d'interpretar-se i de plasmar-se en formats que en garanteixin la permanència, com ara els llibres, els reculls fotogràfics o les produccions audiovisuals.Els indignats han saltat de les places a les produccions culturals, en una evolució lògica que busca escriure el següent capítol de la seva encara breu trajectòria.

RT #15M és el testimoni que estan creant diverses entitats vinculades al moviment a través de la xarxa i que, en aquests moments, recull frases resum -per mitjà de Twitter amb el hashtag #intro15M- del que ha estat el naixement dels indignats amb l'objectiu d'incloure-les a la introducció del seu particular recull d'imatges, tuits i lemes. Escrit ja al carrer el capítol de l'evidència del malestar i el de la conversió en una indignació massiva, el moviment crea, en paral·lel als debats i a les noves accions, discursos que el facin perenne. Per als analistes, però, encara és prematur fer un pronòstic de cap on anirà.

El guionista i realitzador Guillermo Zapata explicava divendres, en el marc de les sessions sobre el 15-M que organitzava el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, l'evidència que el moviment ja ha marcat "un punt d'inflexió, que fa que ara sigui difícil pensar coses que abans pensàvem" i que arribarà "allà on vulgui". En una línia similar es posiciona el sociòleg Nicolás Sguiglia, que explica que ara, el moviment haurà de fer front a tendències com el tancament en ell mateix i la rigidesa o els intents d'apropiar-se'l de sectors externs.

De moment, com apunta el filòsof i assagista Miguel Morey, el 15-M "ja ha aconseguit que siguin possibles lluites que fa uns mesos eren impensables". El futur? "És aviat per fer pronòstics perquè tot plegat encara està en marxa, però està bé que continuï sent alguna cosa que fa pensar, una injecció d'esperança".

L'advocat i impulsor de la cobertura legal de les acampades, Javier de la Cueva, aposta per atacar el poder de manera judicial i recorda sentències guanyades contra el cànon digital, en què "David (els usuaris de la xarxa) s'ha menjat Goliat", però remarca que és clau per al moviment "saber gestionar l'entusiasme, per evitar la desil·lusió". De moment, les idees es van plasmant en llibres, fotografies i documentals. Comença una nova etapa.

stats