Ara Estiu 11/08/2011

Festes de Facebook sense control a Alemanya

Isaac Lluch
2 min
Uns 1.600 joves van anar a l'aniversari d'una noia d'Hamburg que havia convocat els seus amics per Facebook sense marcar que era un esdeveniment privat.

Va ser el 2009 quan Alemanya va comprovar el poder de Facebook per organitzar festes. En aquella ocasió un home va fer a través de la xarxa social una invitació a la platja de Sylt. En comptes d'un parell de dotzenes d'amics s'hi van presentar de sobte prop de 5.000 joves. Però és aquest any, des que una adolescent d'Hamburg a principis de juny va convocar obertament a tothom al seu aniversari, que les festes originades a les xarxes socials semblen no tenir aturador a Alemanya.

A una invitació en segueix una altra. Unes es creen de forma anònima, d'altres per error de càlcul. I cada cop més sovint s'entra en una espiral incontrolable, ja que un grapat de brètols s'acostumen a barrejar entre els convidats. Per exemple, a Wuppertal pel pont de la Pentecosta alguns dels 800 assistents a una festa convocats per Facebook van començar a llançar ampolles i diverses persones van resultar ferides. De retruc, la política alemanya està preocupada per com es pot afrontar aquesta "tendència" .

Després que la jove hamburguesa s'adonés tard que el seu missatge d'invitació al mur no només el podien veure els seus amics sinó els amics dels amics -s'hi van presentar 1.600 convidats i 11 van acabar a comissaria després que fos necessari un desplegament de 100 policies-, el fenomen d'aquesta mena de trobades s'ha escampat. En diverses ciutats s'han registrat les anomenades Facebook-Parties, com la del cap de setmana del 23 de juliol a Heusweiler, Saarland. Un noi de 16 anys va fer pública la seva invitació a través de la plataforma d'internet, i va clicar la creu errònia. En comptes de només amics, tota la xarxa va quedar convidada. Tot i que l'adolescent, en ser conscient de l'error, va avisar que anul·lava la cita i va marxar fora amb els seus pares, als primers convidats que es van aplegar al carrer la nit de dissabte no els va importar.

Les autoritats van reaccionar bloquejant el carrer, però ja hi havia 2.000 persones fent festa. Destrosses per valor de 50.000 euros i un dispositiu policial de 115.000. Qui ho paga?

Alguns ministres d'Interior d'estats federals com els de Rin del Nord - Westfàlia, Baviera i Baixa Saxònia, ja han fet una crida a prohibir aquesta mena de festes perquè representen un "perill per a la seguretat pública". Hi ha la proposta de retocar consegüentment la legislació vigent i millorar la feina de comunicació pedagògica amb els nois i els pares. Les autoritats també plantegen si els administradors de Facebook no es podrien involucrar a tancar els perfils anònims que conviden a aquesta mena de festes que tants maldecaps ocasionen.

stats